Vitare Tänder

Alla vill vi veta de hemliga knepen för hur man får vitare tänder. Om du någonsin hör någon säga till dig att han eller hon är 100% nöjd med sina tänder så kan vi garantera dig att det inte stämmer, skäms eller helt enkelt ljuger och vågar inte säga sanningen. Dock så finns goda nyheter, det finns nämligen många metoder att få vitare tänder utan någon svårighet eller kosta skjortan.

15 enkla metoder för att få vitare tänder hemma

Om du inte lyckas undvika kaffe, vin eller andra sorters drycker samt olika sorters snabbmat som påverkar tändernas färg så finns det flera knep för att få vitare tänder.
Vita tänder är inte bara ljusare tänder som ser bra ut, de ger dig mer självförtroende, och visar vilken bra munhälsa du har.

1. Drick mycket vatten

Jaga bort mörka och dåliga vätskor som svart kaffe, vin och färgade kolsyra drycker med vatten. Det enda du behöver göra här är att dricka eller skölja munnen med vatten direkt efter du har druckit någon sorts vätska som är dålig för tänderna. Har du inte tillgång till vatten så bör du inte skippa denna metod, utan så fort du får tillgång till vatten bör du dricka, även om det har tagit lång tid sedan du drack en mörk och skadlig vätska, det är aldrig för sent!

2. Borsta efter att ha ätit mörk och klibbig mat

Kaffe, vin och andra färgade drycker ger fläckar på tänderna, men detsamma gäller för olika sorters livsmedel som kan ibland orsaka större skada på tänderna än vad drycker gör.
Tro det eller inte, mörka och klibbiga livsmedel, särskilt varm mat, kan tränga djupt in i tänderna, vilket ger mer intensiv färgning. Mat som försämrar tändernas vita färg är allt från snabbmat till vissa sorters bär och plommon som är färgstarka och tränger djupt in i tänderna. Klibbig livsmedel är ganska enkel och gissa, hit hör i första hand godis, sedan följer olika sorters mörk och ljus choklad som innehåller mycket socker och ofta färg ämnen som lämnar fläckar efter sig på tänderna.
Det är ganska enkelt att följa denna steg, direkt efter du ätit någon form av ovanstående exempel, borsta tänderna, och du behöver inte borsta som när du gör på morgonen och kvällen, det räcker med snabb borstning och du kommer få bort det värsta.

3. Ät bra mat för tänderna

Tvärt om förra metoden så finns det faktiskt vissa livsmedel som kan ge vitare tänder på långsikt, bekämpa gamla fläckar och förbättra din allmänna munhälsa genom att regelbundet äta följande:
  • Äpplen – Äpplen förbättrar tandköttshälsan och stimulerar salivproduktionen i munnen, vilket hjälper dig att få bort en del oönskade fläckar på dina tänder.
  • Ost, mjölk och yoghurt – Rika på kalcium, alla dessa hjälper till att stärka tandemaljen och utseendet på dina tänder.
  • Nötter, selleri, broccoli och morötter – Dessa naturliga nötter och grönskar har slipande effekter på tänderna och innehåller många sorters vitaminer, mineraler och naturliga fetter som är bra för inte bara dina tänder utan också din allmänna hälsa.
  • Jordgubbar– Äppelsyran som finns i jordgubbar tar naturligt bort fläckar som finns på den yttre delen av dina tänder och som är enklaste och lättaste delen att få bort.

4. Använd remsor

Att använda tandblekningsremsor regelbundet ger dig vitare tänder. Det finns olika sorters remsor som bleker dina tänder, vissa som innehåller peroxid och vissa som innehåller helt naturliga ämnen, men gemensamt har alla sorters remsor ett enda mål och det är att de dig ett bättre leende.

5. Munskölj

Munskölj innehåller ämnen som dödar bakterierna i din mun och ger dig bättre skydd mot tandköttsinflammationer som ofta leder till tandläkarbesök. Det finns flera sorters munskölj som går att köpa i fysiska butiker samt beställa hem på nätet. Dom flesta innehåller samma ämnen och fungerar likadant genom att döda bakterierna som finns munnen. Du ska helst skölja munnen två gånger om dagen, en gång på kvällen innan du lägger dig och en gång på morgonen, precis när du vaknat upp.

6. Startkit för tandblekning hemma

Startkit är den mest effektiva metoden att bleka sina tänder hemma, och dessutom ett av dom billigaste alternativen samt inte minst den snabbaste metoden. Det finns olika sorters startkit du kan köpa, från svenska företag och från utländska, men de har alla samma funktion och det är att ge dig vitare tänder snabbt och billigt. På vår sajt finns olika sorters startkit som vi har testat och valt ut som dom bästa. Du kan läsa på vår sida om dom olika startkit som finns att köpa hem och få vitare tänder med, enkelt och snabbt.
Tips: Innan du köper en startkit rekommenderar vi dig att ta bort så mycket plack som möjligt från dina tänder samt borstar tänderna ordentligt innan varje session, på så sätt kommer tandblekningsgelen komma åt alla delar av din tand och bleka dessa delar utan att matrester eller plack hindrar gelen från att bleka vissa områden.

7. Borsta tänderna två gånger om dagen

Det självklara och uppenbara, men att hålla på med god tandhygien dagligen så gäller inte bara vitare tänder för dig, utan också mycket god munhälsa där du kommer hålla borta bakterier som orsakar inflammation i köttet och som kan ta sig in genom dåligt tandkött. Tandläkaren rekommenderar att man helst använder elektriska tandborstar över manuella tandborstar eftersom dom elektriska borstarna rengör djupare samt tar bort mycket mer av dom yttre fläckarna som ger missfärgning på tänderna.
Därför tycker vi att du borde överväga att uppgradera din manuella tandborste till en elektrisk och se själv de goda långsiktiga resultaten.

8. Tandtråd

Plack och matrester är några av tändernas största fienden, plack hårdnar och fäster sig allt starkare på tänderna när man lämnar kvar placken och inte tar hänsyn till de långsiktiga skadorna som följer med, mat rester lämnar kvar fläckar på tänderna och samlar på sig bakterier som i sin tur kan orsaka infektioner i tandköttet. Det finns många sorters tandtråd du kan köpa men de har alla samma funktion egentligen, rensa området mellan tänderna och ger dig friskare mun.

9. Bakpulver

Detta är inget vi rekommenderar till alla, men bakpulver ger faktiskt vitare tänder eftersom den har slipande egenskaper. Ofta tror man det kostar att bleka tänderna men detta alternativ är förmodligen det billigaste av alla möjliga med tanke på hur snabbt tänderna bleks.
Bakpulver kan användas maximalt en gång i veckan, det enda du behöver göra här är att borsta tänderna med bakpulver i några minuter och se resultat!
Det farliga med bakpulver är om du använder det för mycket så kan det hända att du även sliter på tandemaljen, vilket kan leda till katastrofala resultat och kosta dig väldigt mycket pengar senare när du ska besöka tandläkaren och åtgärda alla skador orsakade av bakpulver som använts för mycket.

10. Oil Pulling

Detta är en av dom äldsta och mest populära metoderna att få bort tand fläckar med. Det enda du behöver här är kallpressad olja, vilket oftast och populärast brukar vara kokosolja. Du sköljer munnen med oljan en stund och sedan spottar ut och sköljer munnen med vatten. Detta kan du göra varje dag på kvällen och på morgonen för att få bästa resultat.

11. Äppelcidervinäger

Ett annat knep för hur man kan göra tänderna vitare på endast några minuter eller mindre är att skölj munnen med  äppelcidervinäger, som kommer att äta bort dom flesta yttre fläckarna på dina tänder. Äppelcidervinäger är mycket kraftfull och innehåller mycket syra, så du behöver inte använda mycket vinäger när du ska skölja munnen.
Det bästa här är att späda ut lite vinäger med vatten för att minska risken att fräta tandköttet samt minska känslan av att det bränns i munnen.
Vi rekommenderar inte att välja denna metod över vissa andra som är mer skonsamma mot tänderna, men om du känner för att du vill prova med äppelcidervinäger så rekommenderar vi att göra detta en gång i veckan för att minska för skador, helt enkelt för att vinäger är en stark syra.

12. Mindre socker

Detta är ganska självklart för många, men många vet heller inte om att socker skadar tändernas emalj och lämnar även bakom sig massa fläckar som inte riktigt ger ett fint leende. För mycket socker i mat och dryck leder till sämre emalj och tandkött, vilket i sin tur öppnar vägen för infektioner och många kostsamma tandläkarbesök som dom flesta av oss helst vill skippa!

13. Rök inte

Lika självklart som att äta mindre socker, rökning ger dig gulare tänder och skadar inte bara din munhälsa utan hela kroppens allmänna hälsa. Cigaretter innehåller tobak med höga halter nikotin som påverkar hela kroppen negativt. När du röker så fastnar en del av nikotinet på tänderna och gör dina tänder mer gula med tiden som går.

14. Tandblekningspenna

En tandblekningspenna fungerar precis som remsor och startkit, den ger dig vitare tänder snabbt. En tandblekningspenna innehåller gel som antigen innehåller peroxid eller naturliga blekmedel. En penna är inte bara ett billigt och snabbt alternativ, utan också något du kan använda dig av vart du än befinner dig eftersom att pennan är lika liten som dom flesta vanliga pennor vi ritar och skriver med, vilket betyder du kan ta med din penna vart du än går och använda den när du vill.

15. Sluta snusa

Snus är mer eller mindre precis som cigaretter, den innehåller nikotin samt fler andra ämnen som skadar din munhälsa och resten av din kropp. Snus fräter tandköttet och lämnar fläckar på tänderna som man helst inte vill ha. När du snusar för mycket så är risken även stor att du allt oftare får tandköttsinflammation på grund av att snus skadar tandköttet och gör ditt tandkött svagare mot bakterier.