Vita fläckar på tänderna

Här går vi igenom anledning till att du har vita fläckar på dina tänder och hur du kan få bort fläckarna från dina tänder.

Jämna ut färgen på dina tänder med hemmablekning

 • Bäst I Test 2022
 • Räcker till många behandlingar
 • Garanterat Vita Tänder
 • Bästa Pris
 • 2a I Tandblekning Sverige 2022
 • Super-Snabba Blekning Resultat
 • Test Vinnaren 2021
 • Bästa Pris För Tandblekning
 • Sveriges bästa 2020
 • Enkel leverans
 • Billig frakt

Vad som orsakar vita fläckar på tänderna

Vita fläckar syns ofta på tänderna på grund av flera olika orsaker. Vissa orsaker kan man själv ta reda på medan vissa andra kan endast tandläkaren hjälpa dig med. Här kommer vi gå igenom allt som rör vita fläckar på tänderna och förklarar hur du blir av med fläckarna samt hur du förebygger att få dessa fläckar i framtiden.

De vanligaste orsakerna till fläckar på tänderna

1. Mat

När man äter för mycket mat som innehåller sura syror så kan detta orsaka att man får många vita fläckar på tänderna. Detta brukar bero på att mycket sur mat fräter bort din tandemalj.
Emaljen är det yttre lagret på tänderna som skyddar tänderna från olika skador.
När du äter mat med mycket höga halter socker så orsakar detta bildandet av plack på dina tänder, vilket kan och brukar skada emaljen på dina tänder. Livsmedel och drycker som innehåller sura syror inkluderar olika läsk dricker och en del frukter som är sura.

2. För mycket fluor

Fluor göra att tänderna blir starkare och förhindrar bland annat tandlossning, däremot om man använder för mycket fluor på tänderna kan det istället ge en motsatt effekt, vilket orsakar förfall och missfärgningar. Just detta brukar hända barn mer än vuxna för att barn ibland sväljer tandkräm som innehåller fluor.
Barn får vita fläckar på tänderna mer än vuxna eftersom många barn inte vet eller är försiktiga när de växer upp under sina första år och lär sig borsta tänderna. Därför är det viktigt för dig som vuxen att hålla koll och förklara för ditt barn hur man borstar tänderna rätt samt att ditt barn inte ska svälja tandkräm.

3. Mineraliseringsstörd emalj

Detta betyder en mycket mindre emalj som skyddar tänderna än vad man vanligtvis har. Detta brukar oftast vara ett problem som vissa föds med.
Mineraliseringsstörd emalj eller emaljhypoplasi som det också kallas kan även bero på en näringsbrister som orsakar mineralförluster i tänderna.
Detta är ett problem som kan även inkludera dålig immunförsvar i kroppen på grund av att en annan bakomliggande sjukdom som du inte vet om.

4. Torr i munnen

Saliv är viktigt för att hålla tänderna fria från mat och bakterier. Vi kan även tacka saliven för att transportera kalcium och andra vitaminer och mineraler som hjälper inte bara tänderna men också resten av kroppen.
Det är viktigt att du håller din mun befuktad hela tiden så att du inte har torr munnen hela tiden vilket leder till problem på långsikt och påverkar din allmänna munhälsa negativt.

4. plack

Plack kan även ge dig vita fläckar på tänderna. Detta är oftast resultat av bland annat mycket dålig tandhygien, som inkluderar att du inte borstar eller använder tandtråd regelbundet. När det gäller att borsta så handlar det även om att borsta rätt och tillräckligt länge.

5. Sova med öppen mun

När man sover med munnen öppen och vaknar upp så kan man ibland se att man har fått många vita fläckar på tänderna, som också försvinner efter en kort stund, efter man har borstat sina tänder eller druckit vatten. Detta är på grund av att du har sovit med din mun öppen hela natten. Du får dessa fläckar på grund av att dina tänder emalj har torkat ut helt och hållet medans du andas och hela munnen blir torrare under den processen.
När man är förkyld så kan det hända att man sover med öppen munnen mer än vanligt på grund av att näsan är blockerat under förkylningen och det blir svårare att då andas genom näsan så munnen måste hållas öppen.

Hur man blir av med vita fläckar på tänderna

När man har vita fläckar på tänderna så kan det vara mycket jobbigt, bland annat så skäms man när man pratar med någon eller ler, för då syns alla fläckar och det gör att man blir mycket obekväm. Här kan du läsa om hur du blir av med de obekväma fläckarna som stör dig så mycket!

1. Mikroabrasion hos en tandläkare

Vissa människor kanske kan få mikroabrasion gjord för att behandla sina vita fläckar. Under denna procedur tar en tandläkare bort en liten mängd emalj från tänderna för att minska utseendet på de vita fläckarna.
Denna professionella behandling följs vanligtvis av tandblekning, vilket kan få tänderna att verka mer enhetliga i färg. Kom dock ihåg att denna metod inte funkar med en eltandborste eftersom det krävs mycket starkare verktyg och en legitimerad tandläkare som utför mikroabrasion.

2. Tandblekning

Genom tandblekning hemma eller hos tandläkaren så kan du bli av med vita fläckar från dina tänder. Denna process hjälper till med balansring av färgerna på dina tänder. Tandblekningen kommer göra att du har samma färg på alla tänder och det blir jämt och fint.

3. Porslinsfasader

Ibland så kan tandläkaren föreslå att man istället använder porslinsfasader för att bli av med vita fläckar. Denna metod är ganska populär och många väljer denna metod för att även slippa skador på tänderna samt alltid ha vita tänder, men det är också en väldigt dyr metod.

Sammanfattning

För att förebygga vita fläckar på tänderna så ska du se till att du tar hand om dina tänder allmänt med god munhygien så att dina tänder alltid är skyddade. Detta betyder att du borstar och använder tandtråd för att rensa mellan dina tänder regelbundet. Du ska även borsta om möjligt och skölja munnen när du har ätit något, speciellt när du äter mat som innehåller starka syror och färgämnen.
Se även till att du borstar tänderna två gånger om dagen och inte bara en gång, och varje gång du borstar ska du göra det i minst 2 minuter för att vara på den säkra sidan.
När man äter mindre socker och mat som innehåller starka sura syror så skyddar man tänderna och förhindrar att få fläckar på tänderna.
Om du röker och snusar så borde du överväga att sluta för det skadar också din tandhälsa.

Frågor och svar

Hur får man bort vita fläckar på tänderna?

Det finns flera metoder, tandblekning, porslinsfasader och mikroabrasion samt att ha en god munhygien hjälper till att förebygga att få vita fläckar på tänderna på långsikt.

Finns det fler anledningar än den ni skrivit?

Det kan finnas fler anledningar, dessa vi har gått igenom är de vanligaste. Om du tror att ingen av dessa anledningar har med att du har vita fläckar på dina tänder så bör du besöka en tandläkare som kan ta reda på den exakta anledningen.

Är det lättare att få bort vita fläckar från barns tänder?

Ju tidigare man får bort fläckarna, desto enklare är det, för att du har inte fläckarna hunnit fästa sig och blivit starkare. Barnens tänder är lättare att behandla när det gäller vissa problem för att tänderna är fortfarande i utvecklingsfasen och tandläkare kan då ibland förbygga en del saker som kan bli svårare att förebygga när tänderna är fullt utvecklade.

Vilken metod är bäst för att få bort vita fläckar?

Vi rekommenderar att man börjar med att prova med tandblekning för hemmabruk eftersom det är den billigaste och enklaste metoden. Om det inte skulle funka för dig så bör du då besöka en tandläkare som får avgöra hur du bäst får bort fläckarna.

Frågor om vita fläckar på tänderna

 • Varför får jag vita fläckar på tänderna?

  Det kan vara flera olika anledningar men mat, fluor, torrhet i munnen eller plack är de vanligaste anledningarna till vita fläckar på tänderna.

 • Hur kan jag bli av med mina vita fläckar på tänderna?

  Det finns olika tillvägagångssätt för att bli av med vita fläckar på tänderna. Mikroabrasion hos en tandläkare, tandblekning eller porslinsfasader är tre av de mer populära alternativen.

 • Kan jag få vita fläckar på tänderna om jag sover med öppen mun?

  Ja, men endast tillfälligt. Det beror på att din emalj har torkat ut under natten om du har öppen mun när du sover. Men efter ett glas vatten eller en borstning försvinner de.

 • Vilken mat ger vita fläckar på tänderna?

  Vanligtvis är det om du äter mycket sur mat som du får vita fläckar på tänderna. Detta eftersom sur mat i för stora mängder kommer att fräta bort din tandemalj.

 • Vilken mat och dryck innehåller sura syror?

  Det är framförallt läsk som innehåller sura syror som är skadliga för dina tänder. Men också vissa frukter kan vara sura för dina tänder.

 • Är vita fläckar farligt?

  Nej, en vit fläck är generellt inte farligt men dålig munhygien kan utlösa tandlossning vilket givetvis inte är bra.