Tandstensskrapa

En tandstensskrapa används för att ta bort tandsten som finns på tändernas ytliga lager. Med en tandstensskrapa kan man enkelt ta bort äldre plack som härdat och blivit tandsten, som oftast inte går att få bort så lätt med en tandborste eller genom tandblekning med en tandpetare som vissa personer försöker med ibland. Vi har gått igenom dom bästa tandstensskraporna som finns tillgängliga att köpa i Sverige och valt ut dom bästa, till det bästa priset som finns, så att du kan enkelt hitta den som passar dig bäst utan att behöva leta vidare på andra sidor.

Bästa Tandstensskrapa 2023

 • Tar Bort Tandsten Snabbt
 • Enkel Att Använda
 • Billigast I Sverige
 • Garanterat Resultat

Varför man ska använda en tandstensskrapa

En tandstensskrapa används för att ta bort plack som härdat och blivit tandsten på tandens yttersta lager. Detta är ett problem för många människor över hela världen, både personer som borstar tänderna regelbundet och personer som inte gör det så ofta.

Plack har visat sig kunna härda till tandsten under endast 1 dag vilket är mycket snabbt och farligt om man sedan låter all tandsten sitta kvar för länge. Bakterier gillar tandsten och de samlas mest där det finns tandsten.

För att kunna ta hand om sina tänder på bäst sätt så ska man inte bara borsta tänderna regelbundet utan man ska också använda en tandstensskrapa då och då för att ta bort tandsten när den är i sin grund fast. På så sätt förhindrar man många bakterier att sätta sig fast och växa sig allt fler.

Tänderna kommer ju också så klart se mycket bättre ut efter man använt en tandstensskrapa.

Få bort all tandsten med skrapa

En tandstensskrapa består av rostfritt stål och tippen av skrapan är mycket vass, så det går enkelt att bli av med all tandsten med skrapan. En tandstensskrapa används inte bara på människors tänder utan den används också på djur, särskilt hundar som samlar på sina tänder väldigt mycket tandsten som då och då behöver rensas bort från hudens tänder.

Eftersom att en tandstensskrapa får bort all tandsten från hundens tänder så kan man med säkerhet säga att samma sak gäller för människors tänder på grund av att hundar har mycket mer tandsten än vad människor har.

Det är säkert att använda tandstensskrapa

Det är absolut säkert att använda en tandstensskrapa. Dock så ska du inte låta ett barn använda den för att den är vass och barn har svårare att kontrollera en tandstensskrapa lika bra som vuxna.

Du ska dock vara försiktig och använda skrapan väldigt sakta och lugnt, alltså skall du inte skynda dig med processen att ta bort ditt tand sten med skrapan för fort, för då kan du skada ditt tandkött om du råkar gå för snabbt och skrapan glider in i tandköttet.

Om du har tandköttsinflammation eller har något annat problem med tänderna så bör du uppsöka en tandläkare först som ska avgöra hur du bäst och säkrast kan få bort tandsten.

Om du är helt frisk och inte har några problem med tänderna så kan du prova själv att ta bort all tandsten och skulle det kännas för jobbigt eller svårt så bör du sluta direkt och ska upp en tandläkare som kan göra det åt dig istället.

Tandstensskrapa modeller

Egentligen handlar det mer om former, för alla bra tandstensskrapor består av rostfri stål och har samma funktion, nämligen att ta bort tandsten från tänderna och det spelar egentligen inte någon roll hur den ser ut eller hur den är formad.

Vilken är bäst?

En bra tandstensskrapa ska bestå av rostfri stål och vara CE märkt, detta gäller alla bra tandstensskrapor, eftersom de inte har någon annan funktion än att ta bort tandsten. Så med andra ord, alla tandstensskrapor som består av rostfri stål och är CE märkta är bra.

Dock ska du inte beställa sådana produkter från butiker som befinner sig utanför EU för det kan hända att produkten inte är vad annonsören säger att den är när du väl fått den i brevlådan och du kan inte göra mycket då för att det företaget du köpte den ifrån inte befinner sig i EU och faller däremot inte under EU lagar.

GUIDE: Hur du tar bort tandsten själv

Genom vår enkla guide så blir du av med tandsten själv utan att behöva besöka en tandläkare och betala tusentals kronor för det i onödan.

Verktyg: Tandstensskrapa

Du behöver: Tandborste, tandkräm

Tid: 20 minuter

Rengör tänderna

Borsta tänderna och använd tandtråd om det behövs så att endast tandsten finns kvar på tänderna.

Börja skrapa av tandsten

Försiktigt ska du skrapa av all tandsten som finns på dina tänder. Skölj munnen med vatten när du är klar med en tand, på så sätt kan du se om du har skrapat av all tandsten själv.

Skölj munnen

Skölj munnen med vatten och använd helst munskölj efter, på så sätt blir du av med alla bakterier och kan även kontrollera om det finns tandsten som du missat.

Vanliga frågor om tandstensskrapa

 • Är det säkert att använda en tandstensskrapa?

  Ja det är säkert. Var försiktig när du använder den så du inte skadar ditt tandkött. Skrapa bort tandsten försiktigt så är det inga problem alls!

 • Får endast tandläkare använda tandstensskrapa?

  Nej. Som privatperson kan du köpa och använda detta verktyg utan att vara en utbildad tandläkare.

 • Vilken tandstensskrapa är bäst?

  Den bästa tandstensskrapan som finns i Sverige går att köpa från Dentaworks.

 • Är det bra att ta bort tandsten själv?

  Om det endast handlar om lite tandsten så är det rekommenderat att ta du tar bort tandsten själv för att spara tusentals kronor som du annars kommer behöva betala till en tandläkare istället.

 • Vad kostar en tandstensskrapa?

  En bra tandstensskrapa brukar kosta runt 200 kronor.