Tandblekningsgel

Att bleka tänderna hemma på egen hand har blivit allt vanligare nu för tiden och det beror helt enkelt på att numera kan du köpa säkra och framför allt prisvärda alternativ. Anledningen till att många vill bleka sina tänder är att allt fler har blivit uppmärksamma på att med ett vitare leende blir pricken över i:et när du är mån om ditt utseende.

Bästa tandblekningsgel 2024

 • Bäst Blekningsgel 2024
 • Ger Vitare Tänder Snabbt
 • Garanti Du Får Vitare Tänder
 • Snabbaste Leveranser
 • Nr 2 Bästa I Sverige 2024
 • Snabba Resultat
 • Bra Priser
 • Garanterat Vitare Tänder

Har du inte använt startkit ännu, som innehåller både tandblekningsgel och skenor så kan du titta på de bästa startkit vi rekommendera.

Vad tandblekningsgel gör med dina tänder

Tandblekningsgelen tar bort fläckar och missfärgningar så du får vita tänder som kan blända vem som helst. Likaså används gelen, beroende i vilken form, för att bibehålla en tidigare tandblekning behandling så att dina tänder alltid ser lika fräscha ut och utan missfärgningar.

Det finns ett flertal metoder du kan använda dig av när det är dags att bleka tänderna på egen hand. Du kan använda ett tandblekningskit som innehåller tandskenor, whitening strips eller tandblekningspennor. Oavsett vilken metod du väljer innehåller dessa tandblekningsgel på ett eller annat sätt. Det är sedan upp till dig att välja den metod som passar dig bäst för tillfället och som du känner dig trygg med, i slutändan ger tandblekningsmetoderna samma resultat.

GUIDE: Hur du bleker dina tänder med tandblekningsgel

För en enkel och effektivt blekning av dina tänder med blekningsgel så kan du följa guiden nedan som är speciellt anpassat för att använda vid blekning av tänder med gel.

Verktyg: Tandblekningsgel

Du behöver: Tandborste, Tandkräm, Tandtråd

Tid: 20 minuter

Rengör munnen och tänderna

Borsta dina tänder med din vanliga tandkräm och rengör mellan dina tänder med tandtråd så att inga matrester finns kvar.

Applicera gel

Applicera tandblekningsgelen på skenorna och sätt sedan fast skenorna på dina tänder.

Vänta 20 minuter

Efter 20 minuter så tar du bort skenorna och tvättar munnen med vatten samt tvätta av skenorna för nästa användning.

Vad innehåller gelen för blekning?

De olika varumärkena det finns bland tandblekningsgel har varierande innehåll och är du intresserad och vill veta kan du vanligtvis läsa innehållsförteckningen (om företaget är seriöst) på företagets webbsida. De vanligaste ämnena som finns i en tandblekningsgel är:

 • Sodium Bikarbonat
 • Natriumbikarbonat
 • Glycerin
 • Aloe Vera
 • Fluor
 • Eventuellt någon typ av smaksättare

Tandblekningsgel innehållande peroxid

I övrigt finns det ett flertal olika produkter just inom konceptet för tandblekning. Det går att dela upp det i två speciella kategorier – tandblekning som innehåller peroxider eller inte.

När det gäller tandblekningsgel innehållande peroxider hittas väteperoxid och karbamidoxid i gelen. Väteperoxid kallas också för hydrogenperoxid, vätesuperoxid eller oxygenol och nyttjas till varierande typer av produkter för blekning och används inom fler branscher. Du kan till exempel hitta det i medel för att färga hår, inom plastindustrin för blekning av gummi och plast och är tillika det allra vanligaste ingrediensen för att bleka tänder.

Väteperoxidens uppgift är att bryta ner och ta bort missfärgningar och fläckar som har fäst sig i tandemaljen och börjar omedelbart verka när du har applicerat föreningen på tänderna. Vid köp av tandblekningsmedel innehållande väteperoxid gäller det att du ser till att det inte har för höga halter av föreningen, då det inte är helt ofarligt och är starkt frätande, vilket kan skada tandemaljen och ditt tandkött. Därför bör du kontrollera att blekningsgelen följer och är godkänd enligt EU-standarden för att undvika dina tänder blir skadade.

Karbamidperoxid är stadiet före väteperoxid och det bryts ner så småningom till väteperoxid. Hela nedbrytningsprocessen tar omkring 30 – 60 minuter för att triggas igång. För att uppnå samma resultat som med väteperoxid behöver du använda en högre halt av karbamidperoxid. När du använder gel innehållande denna förening är det lämpligt att bleka tänderna under natten när du ändå sover.

Den andra kategorin som inte innehåller peroxid har huvudingrediensen bikarbonat, vilket du hittar i de tandblekningsgel som är peroxidfria. Bikarbonat i sig har en upplösande och rengörande effekt och ser till att gelen tar bort ytliga missfärgningar på dina tänder. Blekningen blir alltså inte lika effektiv som gel innehållande peroxider som bryter ner fläckar och missfärgningar på djupet i tandemaljen.

Väteoxid vs karbamidperoxid

Det finns alltså skillnader mellan väteoxid och karbamidperoxid, men frågan är det ena föreningen bättre än det andra. Faktum är att de båda ger samma resultat i slutändan, men för karbamidperoxid tar det bara lite längre tid till en viss del.

Väteperoxiden bryts ner betydligt snabbare jämfört med karbamidperoxid då ämnet frigör sin blekningskraft inom 30 – 60 minuter. När det gäller karbamidperoxid frigör det sin blekningskraft med 50% inom två timmar efter appliceringen av gelen och kommer sedan fortsätta att verka ytterligare sex timmar.

Detta innebär att blekningsgel med väteperoxid har en betydligt kortare verkningstid jämfört med karbamidperoxid, men antalet dagar det tar innan en användare av tandblekningsgel innehållande dessa föreningar varierar från individ till individ då personernas tänder har olika förutsättningar.

Tillika är det inte någon skillnad gällande tandsensibiliteten när du använder gel innehållande dessa två föreningarna. Detta gäller även den så kallade “rebound-effekten”, vilket betyder att dina tänder kan se vitare strax efter avslutad behandling och för att sedan tappa lite av glansen. När en rebound sker beror det oftast på att en det har skett en uttorkning och beror inte på halten av peroxider.

Det du bör tänka på om du köper tandblekningsgel innehållande väteperoxid eller karbamidperoxid är att det sist nämnda kan lagras längre. För att förlänga lagringstiden bör du förvara gelen i kylskåpet då produkter innehållande peroxider får en längre lagringstid.

Till syvende och sist både ämnena ger utmärkta resultat med blekning av dina tänder. Resultatet blir av hög kvalitet utan att dina tänder blir mer sensibla eller utsätts för en rebound.

Hur funkar tandblekningsgel?

När du bleker dina tänder så blir de utsatta för en process som är kemisk. Avsikten är att blekningsgelens aktiva ämnen ska få fäste och tränga in i tandemaljen och tandbenet (dentinet). Gelen gör sedan sin så kallade magi och verkan då blekmedlet bryter ner ämnen som missfärgar och ger fläckar på dina tänder.

Denna magi är aldrig helt 100%-ig då det inte fungerar på alla tänder som har missfärgningar. Är dina tänder bruna eller gula får du bästa resultatet. Är dina tänder blåa eller gråa till följd av att du har tagit mediciner eller har gamla metall- eller amalgamfyllningar är det i princip omöjligt att bleka bort missfärgning och fläckar.

Anledningen att inte tandblekningen inte fungerar på denna typ av färger beror på att medlet inte är någon vit färg som målas på och blå/grå färgnyanser just den typen av färgskala som inte det går att bleka hur mycket du än försöker. Detta kan du tänka på innan du bekostar olika typer av tandblekningsmetoder för att du ska bleker dina tänder och inte färga dem.

Magin med tandblekningsgel – Vad är den för något?

Det finns en risk att bli mer ingående och detaljerat, men det är bra att veta hur en tand är uppbyggd och förstå magin med tandblekningsgelen. Tandens emalj utgör till hela 96% av material som är helt oorganiskt och resterande procent består av organisk missfärgning av olika karaktärer och vatten. Gelen startar en så kallad oxidationsprocess kallad “redox”.

Processen innebär att den spjälkar upp de oönskade molekylerna som har olika färger som har fäst sig på tandemaljen. Tandblekningsgelen förändrar dessa molekyler till att bli färglösa precis som du vill ha det. Blekninsgelen innehåller syreatomer som bryts loss i den kemiska processen och kallas då för fria radikaler. De fria radikalerna söker sedan upp de molekylerna som var organiska (missfärgningar och fläckar) och sliter loss dem från emaljen. Visp så är dina tänder vita och de organiska molekylerna har blivit vatten.

Blekning av tänder enligt EU-standarden

EU-kommissionen har tydliggjort att produkter för tandblekning är produkter av kosmetisk karaktär och därför innefattar blekningsgelen i gruppen gör hygien- och kosmetikaprodukter. Hit hör väteperoxid, karbamidperoxid, zinkperoxid, natriumperborat och perboratsyra. Dessa blekningsprodukter räknas inte som medicintekniska produkter och behöver därför ingen CE-märkning.

Produkter för blekning av tänder har delats in tre olika grupper utifrån hur hög grad av väteperoxid som släpps ut vid behandlingar.

Grupperna indelning är:

 • Upp till 0,1% väteperoxid
 • Mellan 0,1% – 6% väteperoxid
 • Över 6% väteperoxid (= 16,62% karbamidperoxid)

Bestämmelserna vad som gäller enligt EU-standarden är:

Blekningsgel innehållande eller frigör över 6% väteperoxid är helt och hållet förbjudna att använda och får således inte säljas inom EU.

Produkter som innehåller max 0,1% väteperoxid får säljas till dig som konsument. Till denna grupp tillhör munskölj, tandblekningsprodukter innehållande gel och tandkräm som har en blekande effekt på tänder.

Tandblekningsgel innehållande eller frigör mellan 0,1% – 6% får endast tandläkare och tandkliniker köpa. Ser du sådana produkter någon annanstans bryter butiken lagen. Dessa produkter omfattas av speciella regler och föreskrifter vid ett användande i samband med tandblekning.

Att tänka på inför en tandblekning

Det finns vissa individer som helst inte genomföra en blekning av tänder. Framför allt gäller det om du har en mycket tunn och ömtålig emalj, samt har bekymmer med hål eller ilningar i dina tänder. Är du gravid eller hålla på att amma ditt barn bör du låta bli att genomföra en blekning av dina tänder, vilket hänger ihop med att det inte har gjorts tillräckligt med forskning hur eller om tandblekningsgelen påverkar ditt foster eller barn. Skulle du snusa och/eller röka mycket ska du helst undvika en tandblekning. Känner du dig osäker på vad som gäller dig är det bra om du rådfrågar din tandläkare innan du använder tandblekningsgel.

Frågor och svar om tandblekningsgel

 • Är en blekning av tänderna farlig?

  Numera är det ofarligt att bleka dina tänder på egen hand, så länge du använder tandblekningsgel som är godkänd enligt europeisk standard.

 • Finns det stora skillnader mellan de olika tandblekningsgel som finns på marknaden?

  Det finns vissa små skillnader men alla bleker dina tänder på ett eller annat sätt beroende på vilken metod du använder och vad gelen har ingredienser. 

 • Väteperoxid – Vad gör föreningen i gelen?

  Väteperoxid är en förening som är kemisk och används i många olika typer av blekningsmedel. I Sverige används den kemiska föreningen till att bleka pappersmassa i Sverige. Tack vare den effektiva blekningen som väteperoxiden har så används det i låga mängder även i blekningsgel. 

 • Hur många behandlingar räcker en tandblekningsgel?

  Det beror på hur stor mängden är från början, men i ett startkit räcker vanligtvis gelen till 10 – 56 blekningsbehandlingar. Det brukar räcka med 10 blekningar för att du ska få det önskade resultatet. 

 • Hur lång tid kommer blekningen av tänderna vara?

  Rent generellt anses det att en blekning av tänderna vara i cirka tolv månader. Det finns de individer som är nöjda i många år och endast gör någon typ av kortare behandling emellanåt, för att fräscha och förbättra blekningen eller för att ta bort missfärgningar.

 • Hur lång tid ska tandblekningsgelen verka på tänderna?

  Beroende på vilken blekningsmetod du har valt att göra, men tidsramen ligger mellan 15 – 45 minuter per behandling som upprepas i cirka 7 dagar för att få önskad effekt. 

 • Ska jag låta bli att äta och dricka vissa saker?

  När du vet om att du ska bleka dina tänder bör du undvika mat och dryck som är färgstarka innan behandlingen Undvik att dricka kaffe, te och rött vin, ät in curry eller bär, nikotin kan till och med ge fula fläckar på tänderna. När tandblekningen sedan väl är gjord kan du äta och dricka vad du vill.

 • Jag har ståltråd bak på mina tänder, går det att bleka tänderna ändå?

  Ja, det är inga problem att göra en tandbleknings behandling ändå. Detta tack vare att tandblekningsgelen inte kommer skada eller påverka ståltråden över huvud taget och resultatet blir detsamma. Du bör ha i åtanken att vara lite mer försiktig när du ska forma tandskenorna i samband med användandet av ett startkit så att inte tråden skadas.

 • Vilken tandblekningsgel är bäst?

  Det finns många alternativ men de flesta är eniga om att det är Dentway som erbjuder de bästa produkterna för tandblekning. Men Dentaworks och Beconfident är också bra alternativ.

Sammanfattning

Du kan välja tandblekningsmetoder utifrån vad tandblekningsgelen innehåller. Antingen väljer du en gel som innehåller peroxider eller inte, helt upp till dig!

Oavsett vilken typ av gel du väljer gäller det att ta ställning till om det fungerar att göra en blekning. Du kanske har tunn tandemalj, hål eller ilningar i tänder. Färgen går kanske inte att bleka bort eller om du är snusar och/eller rökare. Det gäller att se till att du har all fakta innan du beslutar dig för en tandblekning och om du ska göra den själv. Rådfråga annars din tandläkare om du är det minsta lilla osäker, mest så att det blir så säkert som möjligt för dig.

Fördelen är att du har ett flertal metoder för att bleka tänderna som alla har liknande tandblekningsgel, vilket gör att du kan välja det varumärket som tilltalar dig bäst. Se bara till att produkten uppfyller EU-standarden. Annars finns risken att det inte går riktigt som du hade tänkt och dina tänder blir förstörda för alla framtid.

Att sedan göra en tandblekning är enkelt och smidigt. Du får ett vitare leende och det kommer kännas rent och fräscht i din mun.

Frågor och svar om tandblekningsgel

 • Är en blekning av tänderna farlig?

  Numera är det ofarligt att bleka dina tänder på egen hand, så länge du använder tandblekningsgel som är godkänd enligt europeisk standard.

 • Finns det stora skillnader mellan de olika tandblekningsgel som finns på marknaden?

  Det finns vissa små skillnader men alla bleker dina tänder på ett eller annat sätt beroende på vilken metod du använder och vad gelen har ingredienser. 

 • Väteperoxid – Vad gör föreningen i gelen?

  Väteperoxid är en förening som är kemisk och används i många olika typer av blekningsmedel. I Sverige används den kemiska föreningen till att bleka pappersmassa i Sverige. Tack vare den effektiva blekningen som väteperoxiden har så används det i låga mängder även i blekningsgel. 

 • Hur många behandlingar räcker en tandblekningsgel?

  Det beror på hur stor mängden är från början, men i ett startkit räcker vanligtvis gelen till 10 – 56 blekningsbehandlingar. Det brukar räcka med 10 blekningar för att du ska få det önskade resultatet. 

 • Hur lång tid kommer blekningen av tänderna vara?

  Rent generellt anses det att en blekning av tänderna vara i cirka tolv månader. Det finns de individer som är nöjda i många år och endast gör någon typ av kortare behandling emellanåt, för att fräscha och förbättra blekningen eller för att ta bort missfärgningar.

 • Hur lång tid ska tandblekningsgelen verka på tänderna?

  Beroende på vilken blekningsmetod du har valt att göra, men tidsramen ligger mellan 15 – 45 minuter per behandling som upprepas i cirka 7 dagar för att få önskad effekt. 

 • Ska jag låta bli att äta och dricka vissa saker?

  När du vet om att du ska bleka dina tänder bör du undvika mat och dryck som är färgstarka innan behandlingen Undvik att dricka kaffe, te och rött vin, ät in curry eller bär, nikotin kan till och med ge fula fläckar på tänderna. När tandblekningen sedan väl är gjord kan du äta och dricka vad du vill.

 • Jag har ståltråd bak på mina tänder, går det att bleka tänderna ändå?

  Ja, det är inga problem att göra en tandbleknings behandling ändå. Detta tack vare att tandblekningsgelen inte kommer skada eller påverka ståltråden över huvud taget och resultatet blir detsamma. Du bör ha i åtanken att vara lite mer försiktig när du ska forma tandskenorna i samband med användandet av ett startkit så att inte tråden skadas.

 • Vilken tandblekningsgel är bäst?

  Det finns många alternativ men de flesta är eniga om att det är Dentway som erbjuder de bästa produkterna för tandblekning. Men Dentaworks och Beconfident är också bra alternativ.