OIL PULLING

Oil pulling är en gammal och naturlig sätt att få vitare tänder hemma samt bättre allmän oral hälsa. Denna metod har använts i tusentals år i olika delar av världen där man tar och sköljer munnen med någon form av olja, oftast kokos eller sesamolja. Oljans naturliga ingredienser skyddar tandkött och tänder samt dödar bakterier och andra skadliga organismer i munnen.

BÄSTA OLJAN FÖR OIL PULLING

Det finns flera olika sorter av bra oljor, sesamolja, kokosolja, solros och olivolja. Det viktigaste här är, oavsett vilken olja du väljer, så ska oljan vara ekologisk samt kallpressad för att få bästa resultat. Kokosolja och sesamolja är dom mest populära och uppskattade oljorna för oil pulling världen över.

Vi rekommenderar att om man kan så ska man helst använda båda två, kokos och sesam olja, för att få bästa resultat, alltså man ska skifta varje dag, kokosolja ena dagen, sesamolja dagen efter.

HUR MAN ANVÄNDER OIL PULLING

För att få bästa resultat så skall man använda kokos eller sesamolja. Man ska helst ha ren mun först, alltså borsta gärna innan du sätter igång med oil pulling.

Gör så här:

1. Ta en tesked olja

2. Sätt i munnen

3. Skölj munnen i cirka 10 – 15 min

4. Spotta ut och skölj munnen med lite vatten

Det kan kännas jobbigt och länge första gångerna man börjar med oil pulling och det är helt naturligt eftersom man är inte van att skölja munnen så länge vilket naturligt gör att kind och käk/hals muskler blir trötta snabbt. På grund av detta så kan man skölja munnen första gångerna i endast några minuter och sedan utöka tiden för varje gång tills man vant sig och inte blir trött så snabbt.

KOKOSOLJA OCH DINA TÄNDER

Kokosolja har ett mycket högt näringsvärde och innehåller många vitaminer och mineraler som är bra för för hälsan. Eftersom kokosoljan innehåller många antioxidanter och är naturlig så är det helt normalt och naturligt att kokosolja är bra för hälsan eftersom som vi vet, allt som är naturligt är bättre för hälsa än icke naturligt. Kokosolja är inte flytande som många oljor, den smälter när den blir runt 25 grader varm. När man använder kokosolja för oralhälsa så smälter den väldigt fort i munnen på grund av att munnen är varm och hjälper olja att smälta snabbt.

Kokosolja innehåller ca 90% mättat fett, runt 10% fleromättat och enkelomättat fett.

HUR BRA ÄR OIL PULLING FÖR MUNNEN?

Det har visats av flera vetenskapliga studier att oil pulling med kokosolja är mycket bra för den orala hälsan och några av fördelarna är:

 • Oil pulling dödar bakterier
 • Förebygger sjukdomar som karies och olika sorters bakterier som orsaker inflammation i tandköttet
 • Förstärker tandkött och tänder
 • Förebygger torrhet i munnen
 • Bättre andedräkt

Som vi kan se här så bevisas det att oil pulling är bra för den orala hälsan, oavsett vilken olja man använder, då man får bättre oral hälsa av alla bra oljor för munnen, även att vissa oljor är bättre än andra, så får man bättre oral hälsa av den ’’sämsta’’ av dom än att inte använda någon olja alls.

OIL PULLING – ÄR DET BRA FÖR RESTEN AV KROPPEN?

Oil pulling har använts som vi tidigare skrev, i tusentals år. I många delar av världen har oil pulling använts (och fortfarande använts) för att förebygga olika sjukdomar och förstärka kroppens immunsystem. Man har inte bara använts kokos och sesamolja, utan massa andra växtbaserade oljor för att förstärka och skydda kroppen från skadliga ämnen samt läcka skador.

Möjliga fördelar med oil pulling:

 • Förstärka immunsystemet
 • Hjälper till kroppen olika organ att fungera bättre
 • Skydda kroppens organ
 • Skydda huden
 • Minska olika symtom som bronkit och baksmälla efter alkoholkonsumtion
 • Minska smärtor i inre och yttre skador på kroppen
 • Avgifta kroppen från skadliga organismer

Som vi kan se här så kan oil pulling möjligtvis skydda kroppen ordentligt och mer eller mindre ge kroppen en bra bost för allmän hälsa, dock så skall oil pulling användas regelbundet, och man måste samtidigt ha en bra och hälsosam livsstil om man ska få bästa resultat.

Det finns en del dokumenterade studier av välkända institut som styrker en del av dom möjliga fördelarna med oil pulling, dock så är oil pulling inte så dokumenterad och studerad som vanlig medicin som skrivs ut av läkare eller köpes receptfritt.

OIL PULLING BIVERKNINGAR

Det finns inga riktiga biverkningar eller något farligt av oil pulling som kan orsaka skador. Dock kan det hända att man känner sig torr i munnen några timmar efter användning på grund av att munnen ’’mår bättre’’ av extra fuktighet/oljigt och saknar oljan efter användningen. Vissa har även känt någon gång lite huvudvärk första gångerna dom använts kokos eller sesamolja på grund av att det är något nytt för kroppen och kroppen börjar känna av och justera sig efter dom nya ämnena. Alltså finns det inte biverkningar som skadar kroppen eller kan skada på något sätt på grund av att detta är en naturlig metod som ska hjälpa kroppen mot skador istället för att orsaka skada.

ÄR OIL PULLING FARLIGT?

Det finns inget farligt med oil pulling, så länge du håller dig till organisk kallpressad olja som kommer direkt från naturen och inte använder dig av konstgjord olja eller olja med skadliga kemiska ämnen i den så behöver du inte oroa dig över något alls.

OIL PULLING RESULTAT – VAD SKA DU FÖRVÄNTA DIG?

Du kan förvänta dig olika bra resultat av oil pulling. Det första du kommer märka är att din andedräkt och din mun kommer att både bli och kännas mycket fräschare redan innan du borstar tänderna på morgonen med vanlig tandborste eller eltandborste. När det gäller din hälsa allmänt så kommer du kunna märka det själv med tiden som går, så länge du fortsätter med oil pulling. Detta är ingen snabb fix, resultaten för bättre hälsa kan ta tid eftersom detta är en naturlig metod och inte fungerar lika snabbt som kemiska metoder gör.

Vanliga frågor om Oil Pulling

 • Vad är Oil Pulling?

  Oil Pulling är ett gammalt och traditionellt sätt att få vitare tänder genom att skölja munnen med kokos eller sesamolja.

 • Ger Oil Pulling vitare tänder?

  Oil Pulling har givit vitare tänder till flera personer men professionella metoder som tandblekning är mer effektiva.

 • Hur gör jag Oil Pulling?

  Ta en tesked kokosolja eller sesamolja och placera i munnen. Skölj munnen med oljan i mellan 10-15 minuter och spotta därefter ut oljan och skölj med vatten. Upprepa dagligen.

 • Varför är Oil Pulling bra för munnen?

  Oil Pulling är bra för att det dödar bakterier, förebygger sjukdomar som karies och inflammerat tandkött. Det ger också bättre andedräkt och förebygger torrhet i munnen?

 • Finns det några biverkningar med Oil Pulling?

  Nej, med undantag att du känna dig torr i munnen i någon timme direkt efter användning finns det inga biverkningar med Oil Pulling.

 • Är Oil Pulling farligt?

  Nej, Oil Pulling är inte farligt så länge du använder dig av organisk kallpressad olja direkt från naturen.