Gula Tänder

Gula tänder är en otrevlig syn för dom flesta, speciellt när man ler och ofta vill man inte skratta heller för då syns de gula tänderna. Här har vi samlat dom 5 största anledningar man får gula tänder och 5 lösningar där tandblekning hemma sticker ut mest.

Bästa Produkterna Mot Gula Tänder

 • Bäst I Test 2024
 • Räcker till många behandlingar
 • Garanterat Vita Tänder
 • Bästa Pris
 • 2a I Tandblekning Sverige 2024
 • Super-Snabba Blekning Resultat
 • Test Vinnaren 2023
 • Bästa Pris För Tandblekning
 • Sveriges bästa 2022
 • Enkel leverans
 • Billig frakt

5 Största anledningar du har gula tänder

Ett antal olika saker kan påverka dina tänder och göra dem gula.
Medan kändisar och modeller brukar ha kritvita tänder, är de flesta människors leenden lite tråkigare och mindre vita.
Men detta borde inte vara för överraskande. Många saker kan påverka tändernas färg och vända dem till den fruktade gula nyansen som alla avskyr.

1. Nikotin

Precis som det låter, nikotin i dom flesta former, om det är i cigaretter, snus eller tugg tobak så kan du räkna med gula tänder som blir allt gulare med tiden som går om du inte ser över din livsstil. Nikotin sätter sig fast på tändernas yttre skal och brukar inte vara lätt att ta bort när man väl inser hur gula tänderna har blivit på grund av allt nikotin man använder.

2. Dålig mat

Mörk mat och varm mat, nu gäller detta inte all mat vi äter utan mest snabb mat och mat som innehåller för mycket artificiella ämnen som kan vara allt från smak till färg.
Även naturlig mat påverkar tänderna, och här gäller olika bär och plommon som har starka färger.

3. Drycker med mycket socker och mörka färger

Rödvin och kaffe kvalificerar sig ganska enkelt till topp 5 av tändernas värsta fienden. Likaså gäller alla kolsyrade drycker förutom kolsyrad vatten. Drycker med kolsyra innehåller många starka ämnen samt mycket socker som sliter ned på tändernas emalj och lämnar fläckar bakom sig.

4. Du borstar för lite och för dåligt

Precis som det låter, många människor borstar tänderna mycket snabbt och tar inte hänsyn till många områden runt tänderna.
Man ska helst borsta tänderna i 4 minuter, 2 minuter på övre delen och 2 minuter på nedre delen.

5. Ärftlighet

Detta kanske låter för konstigt men det stämmer faktiskt, enligt forskare så kan man få gulare tänder på grund av ärftligheten, detta betyder inte att tänderna är i dålig skick och man inte tar hand om dem, utan här handlar det om att man har en gulare kulör i basen av tänderna vilket kan se dålig ut när man ler.

5 Lösningar mot gula tänder

Det finns olika metoder för att bli av med gula tänder, vissa man inter behöver betala för, vissa man kan betala en slant för och få vita tänder hemma utan tandläkarbesök. Nedan hittar du 5 metoder du kan prova för att bli av med gula tänder.

1. Borsta tänderna bättre

Det första du bör börja med är att borsta tänderna oftare och göra det rätt. I dom flesta fallen där gula tänder är ett problem så brukar det handla om dålig borstning eller borstning som inte görs riktigt rätt och tillräckligt.
Var dock försiktig med att borsta omedelbart efter att ha konsumerat sura livsmedel och drycker. Borstning direkt efter konsumtion kan göra att syrorna borstar bort mer emalj och leder till erosion, därför bör du vänta en liten stund innan du borstar dina tänder efter du har ätit.

2. Bakpulver

Att använda bakpulver mot gula tänder har visat sig ta bort mycket av plack och bakterierna samt olika sorters fläckar som har fastnat på den yttre delen av tanden.
Du kan köpa bakpulver i dom flesta livsmedelsbutiker i Sverige och använda den för att bleka dina tänder. Denna metod ska man helst inte göra om man har råd med tandblekningsprodukter man kan köpa billigt på nätet för om man inte är försiktigt så kan det hända att man skadar sin emalj också. Bakpulver har slipande effekter och kommer att ta bort den yttre missfärgningen på dina tänder och på så sätt blir du av med den gula delen på dina tänders yttre skal.

3. Kokosolja

Kokosolja är ett av dom mest naturliga alternativen som finns för att bli av med gula tänder. Denna process är mycket enkel, du behöver kallpressad, flytande kokosolja, ta tillräckligt med kokosolja med en sked och sätt i munnen, borsta sedan med din tand borste och upprepa detta varje dag minst två gånger tills du har uppnått det önskade resultatet.

4. Citron, apelsin eller bannan skal

Vissa människor som har testat skal från olika frukter har märkt stora resultat på sina tänder. Denna metod är ganska enkel, det enda man behöver göra är att gnugga på skalen till ett av dessa frukter i cirka 2 minuter varje gång under flera dagar så kan man bli av med dom gula fläckarna som finns på tänderna.

Efter du gjort detta så ska du helst borsta tänderna för att få lite renare mun samt bli av med den beska smaken som kan komma med frukternas skal. Det har gjorts flera studier om denna metod och efter dessa studier så har forskarna kunnat bevisa att det sker en liten förändring på tändernas yttersta skal.
Här ska man dock ta hänsyn till att så länge det inte är riktiga produkter för tandblekning så kan man aldrig få 100% vita tänder eftersom en del av missfärgningen brukar oftast vara på dom innersta skalen av tänderna som endast starka ämnen kan komma åt, alltså ämnen som peroxid.

5. Professionell tandblekning

Det finns flera professionella metoder för att få vita tänder. Om du har gula tänder, och inte är orolig att betala lite pengar för en snabb tandblekning så finns följande alternativ:
 • Startkit
 • Blekningspenna
 • Strips

Startkit är det mest rekommenderade för dig som inte blekt tänderna hemma förut och vill ha bästa och snabbaste resultat. En blekningspenna samt strips ska man helst använda efter att man använt en startkit för att hålla tänderna vita så länge som möjligt. Om du använder dig av en startkit och efter ett tag börjar märka att dina tänder börja bli gula igen så kan du då använda en penna eller strips, som kommer få bort den lilla gula delen väldigt snabbt och effektivt.

Gula tänder barn

Barn kan få gula tänder av samma anledningar som vuxna får:
 • För mycket socker i drycker
 • Äter för mycket sötsaker
 • Borstar tänderna dåligt

Det du kan göra är att ge ditt barn mindre sötsaker som godis och även snabbmat, du ska även inte låta ditt barn dricka för mycket kolsyrade drycker med höga halter av socker samt med starka färgämnen.

Du ska även lära ditt barn att borsta tänderna rätt och tillräckligt länge. Om ditt barn är under 6 år ska rekommenderar vi inte att du låter ditt barn använda munskölj för det kan hända att barn sväljer vätskan eftersom barn i den åldern kan inte kontrollera vätskan i munnen som äldre barn och vuxna kan göra och det kan lätt hända att en del sväljs, vilket kan leda till problem eftersom munskölj innehåller starka ämnen som inte borde komma ner i magen.

Sammanfattning

Försök att ändra dina kostvanor, eliminera mat och drycker som innehåller för många starka färgämnen samt för mycket socker. Starka syror som finns i vissa drycker och mat kan skada dina tänders emalj genom att frätning.
Du ska helst äta mer hälsosam mat och äta mycket frukter. Men det allra viktigaste är att du ska alltid borsta dina tänder och göra det rätt samt tillräckligt, på så sätt kommer även dina barn göra likadant som dig och skydda sina egna tänder. Om du har testat alla dessa metoder som vi har skrivit och inte fått det önskade resultatet som du vill ha så är det ganska säkert att dina tänder är gula på dom inre skalen och då behöver du utföra en professionell tandblekning, som du kan göra hemma eller hos tandläkaren.
En god munhygien leder också till bättre kropps hygien, för tar man hand om sin mun, så tar man också han om resten av kroppen!

Vanliga frågor om gula tänder

 • Varför har jag gula tänder?

  Anledningen till gula tänder kan vara många. Nikotin, dålig mat, drycker med mycket socker, dålig munhygien och ärftlighet är sådana exempel.

 • Hur får jag vita tänder utan behandling?

  Det finns flera metoder för att få vita tänder genom huskur. Tandborstning, bakpulver, kokosolja och skal från citrusfrukter är några exempel.

 • Vad är bäst för att att få vita tänder?

  De bästa metoderna för vita tänder är professionella. Du kan använda en tandblekningspenna, ett startkit eller white strips för att få riktigt vita tänder.

 • Är gula tänder farligt?

  Gula tänder i sig själv är inte farligt men det kan vara det beroende på anledningen. En dålig munhygien kan leda till tandlossning.

 • Hur ofta ska jag borsta tänderna?

  För att undvika gula tänder bör du borsta tänderna minst två gånger om dagen samt fyra minuter per tillfälle. Två minuter på övre delen och två minuter på nedre delen.

 • Ger nikotin gula tänder?

  Ja, nikotin från cigaretter och snus missfärgar tänderna. Det kommer bara att bli värre och värre desto mer nikotin som du använder.