Bästa Eltandborste 2023

På den här sidan kommer vi gå igenom de bästa eltandborstarna som för närvarande finns att köpa i Sverige. Vi kommer att fokusera på att belysa en rad modeller – både när det kommer till de billigare varianter och de betydligt mer dyrare modellerna.

Du har förmodligen ställt dig frågan gällande vilken tandborste som faktiskt anses vara den bästa men med tanke på de otaliga alternativ vilka finns att tillgå på marknaden är det knappast enkelt att välja rätt.

Andra frågor som du säkerligen funderat över är hur ofta man egentligen ska borsta tänderna men även varför en eltandborste är ett betydligt mer adekvat val i jämförelse med den manuella varianten? 

Som ett led i att bredda din förståelse för ämnet i fråga kommer vi i denna guide att fokusera på att belysa alla de aspekter vilka du behöver ha kännedom om när det kommer till en eltandborste för att kunna ta ett rättmätigt beslut gällande det hela!

Bäst i Test Eltandborste 2023

Testvinnarna i Sverige 2023 är:

 1. Beconfident Sonic Whitening – Mest prisvärde
 2. Oral-B Pro 2 – Billigaste bra eltandborste
 3. Philips DiamondClean 9000 – Bästa kvalitet
 4. Jordan Smile Plus TBX-300B – Längsta batteritid

Beconfident Sonic Whitening – Bäst i test eltandborste 2023

Sonic Whitening eltandborste fungerar förhållandevis väl, kostar mindre än många premium baserade modeller – samtidigt som den erbjuder den senaste tekniken i kombination med en exceptionellt lång batteritid som imponerar.

 

Fördelar:

 • Batteritid upp till 90 dagar
 • Ytterst prisvärd och lämplig produkt
 • Fler borströrelser än andra modeller
 • Avlägsnar plack förhållandevis snabbt

Nackdelar:

 • Ingen Bluetooth tillgänglig
 • Dyrare än vissa andra modeller

Vi blev mycket imponerade efter att ha testat denna eltandborste. Modellen i fråga har en tyst motor som har en exceptionellt låg ljudnivå varav den trådlösa laddningen kan tillämpas via den USB-enhet som medföljer produkten.

Sonic Whitening är IPX7 vattentät – något som erbjuder en hög nivå av säkerhet i samband med att man använder tandborsten – framför allt med tanke på att den hanteras i en miljö där vatten utgör en naturlig del av det hela

Batteriet återspeglas i form av 2000 mAh li-on batteri och har en lång hållbarhet – betydligt längre än många konkurrerande modeller. Enligt Beconfident är det kliniskt bevisat att Sonic Whitening avlägsnar upp till 62% plack inom en period om endast 10 dagar.

Sonic Whitening är ett bevis på att en elektrisk tandborste behöver nödvändigtvis ej vara dyr. Även om modellen i fråga ej utrustats med funktioner såsom Blåtand och dylikt erbjuder den en lika djupgående borstning som premiebaserade alternativ vilka återspeglas på marknaden idag.

Sonic Whitening har utrustats med fem olika lägen – ren, känslig, extra känslig, stark (extra borttagning av plack) och polering. Det hela erbjuder en stor valfrihet och möjligheten att identifiera det läge som lämpar sig just för de egna tänderna!

Sonic Whitening eltandborste kommer med ett laddningsstativ och kan beställas i form av två färger – svart eller vit. Batteritiden är ytterst imponerande och räcker upp till 90 dagar innan man behöver ladda själva enheten.

Bestämmer du dig för att investera i Sonic Whitening kan vi garantera att du kommer bli helnöjd precis som att göra en tandblekning med rätt produkter- samtidigt som du även kommer kunna avlägsna betydligt mer plack än vanligt, projicera en fräschaste andedräkt men även slipa behöva komma ihåg att regelbundet ladda enheten!

Oral-B Pro 2

Bästa & billigaste eltandborsten på marknaden

Oral-B Pro 2 2000N kännetecknas av en budgetvänlig, effektivt och ytterst kompatibel i kombination med nästan alla sorters borsthuvuden vilka idag erbjuds. Härnäst återger vi de primära för- och nackdelar med modellen i fråga för att sedan diskutera det hela mer ingående.

Fördelar:

 • Förhållandevis billig.
 • Avlägsnar plack effektivt.
 • Fungerar med dom flesta borsthuvuden.
 • Ganska lång batteritid.

Nackdelar:

 • Ej lika snabb som premium modeller.
 • Ej lika kraftfull som premium modeller.

Oral-B Pro 2 2000N är en förhållandevis billig tandborste. Dock behöver inte det betyda per omgående att produkten i fråga är dålig på något sätt. När du använder dig av Oral-B Pro 2 2000 N kan du räkna med betydligt renare och mer effektivare tandborstning.

Denna modell har utrustats med en CrossAction borsthuvud – något som rent konkret innebär att man även når in mellan tänderna – något som i sin tur gör det möjligt att avlägsna betydligt mer plack än vad de traditionella tandborstarna klarar av.

I och med att denna modell utvecklats med kompabiliteten med en rad andra borsthuvudet är de möjligt att byta borsthuvuden med andra modeller utan att du för den delen behöver byta eltandborste.

Oral-B Pro 2 har designats med en lättåtkomlig på/av-knapp samtidigt som borsten avger en vibration varje 30:e sekund för att indikera om att du förväntas föra borsthuvudet vidare till nästa del av munnen.

Trycker du för hårt på tänderna kommer tandborsten att stängas av helt och hållet – en mekanism som integrerats för att skydda både tänderna och tandköttet från att skada i samband med att borstningen.

I samband med att du lättar på trycket kommer tandborsten återigen att starta varav du kan fortsätta med att borsta resten av tänderna. Det ska även nämnas att denna modell kräver laddning en gång varannan vecka.

Väljer du dock att placera den på laddaren efter varje användning kommer den alltid att vara 100% laddad och stå sig redo för att användas i samband med borstningen om och om igen!

GUIDE: Så köper du bästa eltandborste 2023 online

Följ vår enkla guide om du vill köpa bästa eltandborste smidigt och enkelt utan några krångel vid ditt köpt online.

Verktyg: Lista med bästa eltandborste

Du behöver: Pengar, BankID, Svensk adress

Tid: 5 minuter

Välj eltandborste

Välj det eltandborste som tilltalar dig mest samt du också har råd med och känner dig bekväm att köpa.

Enkel betalning

Skriv in din adress och välj vilken bank du har som du ska betala genom sedan verifierar du men BankID. Grattis! Nu har du en ny och bra eltandborste.

Hämta paketet

Din leverans lär komma fram inom 1-2 dagar till din adress. Du får sms direkt till mobilen för att hämta ut paketet.

Behöver du använda en eltandborste?

Huruvida just du ska använda dig av en eltandborste är en ytterst subjektiv fråga – framför allt med tanke på att alla individer är unika och har således olika dispositioner när det kommer till det hela.

Elektriska tandborstar, i motsats till de manuella varianterna drivs eltandborstar i form av ett inbyggt batteri (vanligtvis) som ett led i att projicera mjuka vibrationer och rörelser via borsthuvudet. 

Det hela ämnar mynna ut i betydligt mer renare tänder där även avlägsnandet av plack ligger högt på agendan.

Det ska dock nämnas att både manuella och elektriska tandborstar är effektiva när det kommer till avlägsnandet av plack – förutsatt att de används adekvat – något som i sin tur är den primära anledningen till att eltandborstar kommit att bli betydligt mer populära än de manuella modellerna.

Vid användningen av en manuell tandborste löper man en betydligt högre risk att borsta tänderna på fel sätt – något som i sin tur kan komma att mynna ut i en rad andra tandrelaterade problem.

Det är ingen hemlighet att många av de tandrelaterade problemen vilka människor söker professionell hjälp för tenderar att relateras till den felaktiga borstningen och således användning av den manuella tandborsten.

Tumregeln om att borsta tänderna upp till två minuter – i kombination med misslyckandet att noggrant bearbeta tänderna med borsten är något som många människor misslyckas med att uppnå på en daglig basis!

Vid användningen av eltandborsten slipper du problem som relateras till den manuella borstningen och med att produkten utformats för att förhindra uppkomsten av dessa – samtidigt som du får avnjuta en betydligt mer skonsammare och njutbar borstning.

Även om eltandborstar har ett stort antal fördelar anser vi det vara nödvändigt att belysa några av de mest påtagliga som ett led i att bredda din förståelse för ämnet i fråga:

 • Tusentals borströrelser per minut
 • Tar bort mer plack än en manuell tandborste
 • Har timer så du borstar tillräckligt länge
 • Lättare för person med funktionsnedsättning
 • Roliga för barn att använda
 • Rengör tandköttet bättre

Bör just du använda en eltandborste?

Även om de flesta individer kommer ha stor nytta av att välja en eltandborste är det särskilt en grupp som kommer få betydligt mer nytta av att välja bort sin manuella tandborste för den batteridrivna varianten.

Flera oberoende studier har kunnat påvisa att de individer vilka särskilt rekommenderas att använda sig av en elektrisk tandborste är alla de vilka för närvarande genomgått en tandreglering.

Detta är av särskilt stor vikt i och med att de elektriska tandborstarna har förmågan att komma åt även åt de mest svåråtkomliga områdena – något som manuella tandborstar aldrig kommer klara av att uppnå!

Föregående rekommendationer gäller även för alla de med permanenta proteser eller dylikt. Detta är dock inte allt utan man tenderar även att rekommendera eltandborstar till äldre patienter vilka kommit att drabbas av åkommor där den motoriska förmågan drabbats negativt.

Det hela kan handla om stroke eller dylikt där de äldre patienterna får det betydligt svårare att använda sig av sina fingrar, händer eller armar. I detta fall kan en eltandborste visa sig ytterst adekvat och underlätta borstningen av tänderna.

Vilken är bäst – Eltandborste eller vanlig tandborste?

Borstning av tänderna utgör grunden för en adekvat och hälsosam munvård. Vidare förebygger det hela även risken för en rad sjukdomar och tandrelaterade åkommor – något som skall tillägga många individer tendera att ej vara medvetna om!

Det ska inte stickas under stol med att både elektroniska och manuella tandborstar är lika effektiva på att avlägsna plack – något som för övrig utgör den främsta orsaken till tandlossning och en rad andra åkommor.

När det kommer till valet av eltandborste och den manuella varianter tendera elektroniska tandborstar att rekommenderas till förmån för de manuella i och med att de erbjuder en hög nivå av hygien.

Med ovanstående i åtanke rekommendera vi alltid våra läsare att sikta på att använda sig av en elektrisk tandborste. Man kan dock välja att ha kvar den manuella varianten om exempelvis eltandborsten skulle vara urladdad eller ur funktion.

Dock bör man alltid sikta in sig på att sköta borstningen med den elektriska varianten. Detta på grund av att man betydligt snabbare och skonsammare får möjligheten att borsta tänderna samtidigt som både tandköttet och tänderna förblir friska.

GUIDE 2: Så här använder du en eltandborste

Härnäst kommer vi att redogöra för hur du går tillväga för att borsta tänderna med hjälp av en eltandborste. Själva processen är ytterst enkelt och bör åberopas två gånger per dag – en gång på morgonen och en gång på morgonen.

Själva borstningen bör ej ta längre än 2 minuter att slutföra Dock kan själva förberedelsen ta några minuter längre – framför allt om du ej tidigare använt dig av en eltandborste överhuvudtaget.

Verktyg: Eltandborste

Du behöver: Tandkräm

Tid: 2 minuter

Applicera tandkrämen

Det första du behöver göra är att applicera tandkrämen. När det kommer till vuxna bör man ha tillräckligt med tandkräm för att täcka hela borsten. En tumregel är att om tandkrämen rinner av innebär det att man applicerar för mycket. När det kommer till barn äldre än 3 år bör man säkerställa att den mängd tandkrämen som används ligger i paritet med storleken som återspeglas av en ärta. För barn yngre än 3 år bör mängden tandkräm vara högre än storleken hos ett riskorn.

Blötlägg borsten med vatten

Låt kranvatten rinna försiktigt medan du placerar borsthuvudet under den som ett le di att blötlägga det hela. Om du befinner dig i en region där kranvattnet får varken drickas eller nyttjas till att borsta tänderna rekommenderar vi att man istället använder dig av vatten på flaska. Själva blötläggningen ämnar göra det betydligt enklare att både borsta tänder och att fördela tandkrämen på dina tänder.

Kom i gång med borstandet

Härnäst behöver du komma i gång med själva borstningen. Börja med att föra borsten mot den övre delen av munnen. För sedan varsamt borsten fram och tillbaka på tänderna. När ungefär 1 minut passerat övergår du sedan till den nedre delen av käken. Själva processen bör ej ta dig mer än 2 minuter att genomföra.

Skölj munnen ordentligt

I den sista steget behöver mans skölja munnen ordentligt. Det hela är av stor vikt eftersom man inte vill att delar av tandkrämen blir kvar i munnen. Som du förmodligen redan vet innehåller tandkräm rikligt med fluor – ett ämne som skyddar tänderna adekvat men som vid överdrivet intag kan medföra en rad negativa biverkningar.

Projicera rätt vinkel för tandborsten

Hur man håller i tandborsten beror främst på vilken del av tänderna som man väljer att borsta först. Som ett led i att bredda din förståelse för det hela kommer vi härnäst att beskriva det hela i form av följande punkter:

 • Steg 1: Inled det hela med att först borsta de yttre och inre ytorna hos tänder där du anammar en 45-graders vinkel för hälften av tändernas bredd Säkerställ även att du borstar de tänder vilka återfinns längst bak i och med att många tenderar att slarva med just dessa.

 

 • Steg 2: Härnäst behöver man fokusera på de ytor vilka man använder sig av för tuggning. Säkerställa att du håller borsten i en rak vinkel – varav du varsamt för borsten fram och tillbaka över tuggytorna. 

 

 • Steg 3: I samband att du når fram till de inre ytorna vilka återges på framtänderna behöver du luta borsten i en vertikal vinkel – samtidigt som du tillämpar försiktiga rörelser fram och tillbaka via toppen som återspeglas hos borsten i fråga.

 

 • Steg 4: Säkerställ att du borstar tänderna adekvat genom att varsamt föra borsten längst hela tandköttskanten. Föregående kommer säkerställa en betydligt högre kvalitet hos själva borstningen.

 

 • Steg 5: Sist men inte minst behöver du även borsta tungan i form av en långsam rörelse. För att initiera det hela behöver du varsamt dra borsten bakifrån och framåt som ett led i att avlägsna partiklar men även för att avlägsna bakterier för en mer friskare andedräkt.

Nu när du vet hur du ska projicera rätt vinkel för tandborsten krävs endast lite disciplin och övning från din sida. Vänligen noter att ju ofta du borsta tänderna desto snabbare kommer du att bemästra det hela.

Bästa eltandborsten för barn

Det är av stor betydelse att göra barn medvetna om vikten av en god munhälsa. Man rekommenderar att man kommer i gång med att borsta barnens tänder tidigt som möjligt för att skapa en rutin som barnen trivs med.

Många tandläkare rekommenderar att man ska börja borsta barnens tänder i samband med att de första tänderna börjar synas. För att det hela skall ej upplevas som obehagligt rekommenderar man att välja en tandborste som utformats för en specifik åldersgrupp.

I takt med att barnet växer byter man till den tandborste som rekommenderas för den utvalda åldersgruppen. På senare år har det även dykt upp en rad eltandborstar vilka designats för barnens känsliga tänder.

En eltandborste kräver ej en motorisk känsla utan den sköter praktiskt taget hela borstningen på egen hand. Barnen behöver endast hålla stadigt i eltandborsten för att undvika att tappa den i marken – samtidigt som de för borsten varsamt över tänderna.

Det ska dock understrykas att en manuell tandborste fungerar lika bra för att hålla barnens tänder fria från plack, tandlossning och andra åkommor – förutsatt att det hela användas på ett adekvat och lämpligt sätt.

För att locka barnen till att borsta tänderna med just en eltandborste har utvecklarna börjat tillverka eltandborstar vilka bygger på en rad intressanta teman – något som förhoppnings ska övertyga barnen om att borstning av tänderna är en givande och nyttig process.

Rengör en elektrisk tandborste barnens tänder bättre än vanlig tandborste?

Det finns inga kliniska bevis för att elektriska borstar nödvändigtvis är bättre på att avlägsna skadlig plack eller matrester från barnens tänder. Men i många fall beror det hela barnets inställning till det hela.

I och med att alla barn är unika individer kan det inträffa att de ej rengöra tänder lika effektivt med hjälp av en manuell tandborste – även om de för den delen vägleds till hur de ska gå tillväga av en tandhygienist.

En eltandborste kan bidra till att göra borstningen betydligt mer rolig och lättare genom att sköta det mest av processen utan att barnet ifråga behöver vidta några utmanande och krävande åtgärder.

Om barnet i fråga föredrar att borsta tänderna med en manuell tandborste behöver man säkerställa att borsthuvudet är vinklat adekvat för att säkerställa en noggrann rengöring av de områden vilka anses vara svåra att komma åt.

I och med att barnen upplever att det bli svårt att borsta utvalda områden kan de ofta associera själva borstandet med något negativt – något som man måste komma ifrån för att undvika att tänderna påverkas negativt.

Vilken tandborste är lättare att använda för barn – elektrisk eller manuell?

En av fördelarna med elektriska tandborstar är att de kan göra borstningen mycket enklare och bekvämare, särskilt när det kommer till barn. Eltandborstens rotation innebär att tänderna rengörs konstants i kombination med rätt hastighet och kraft.

Så länge varje enskild tand rengörs adekvat behöver man ej i rollen som förälder oroa sig över att barnet slarvar med borstningen av tänderna.

Båda typerna av tandborstar finns att beställa med ergonomiskt utformade handtag – något som i sint tur innebär att de både är lätta att greppa – samtidigt som de är bekväma och har en förhållandevis låg vikt.

Tandborstar för små barn har bredare handtag som är lättare för små händer att kontrollera. Det hela kommer mynna ut i en betydligt mer roligare och framför allt givande tandborstning på lång sikt!

Vilken tandborste föredrar barnen?

Om barnet föredrar att använda sin tandborste är hen sannolikt även mer benägen att använda den på adekvat sätt. Dock bör man prova både elektriska och manuella borstar för att i sin tur få en uppfattning om vilken typ av tandborste som just ditt barn känner sig mest bekväm med.

Vissa barn är av den uppfattningen att elektriska tandborstar är mer tilltalande, medan andra kan finna dem obekväma eller till och med skrämmande på grund av ljudet. Det sistnämnda tenderar dock att ändras i takt med att barnet vänjer sig vid det hela.

Vilken eltandborste ska du välja till ditt barn?

Det bästa sättet att hitta en tandborste som ditt barn kommer vilja använda sig av är att låta dem välja själva. Ta barnet till en butik som säljer tandborstar och låt de ställa frågor kring det hela.

Låt barnet betrakta eltandborsten i lugn och ro samt påvisa alla olika de funktioner och alternativ som återspeglar det hela. Sist men inte minst ska man låta barnet välja ut den modell som barnet uppfattar som den mest roligt och intressant.

Det hela kommer i sin tur resultera att barnet borstar tänderna betydligt bättre än förut – samtidigt som risken för att barnet uppfattar momentet gällande tandborstning som något negativt sjunker markant!

Vissa elektriska tandborstar har funktioner som är utformade för att göra dem ännu mer tilltalande, så som lampor, musik och olika ljudeffekter. Förutom att uppmuntra ditt barn att borsta kan det hela även verka för att hjälpa dem att borsta tänderna tillräckligt länge, enligt den rekommenderade tiden, 2 minuter, 2 gånger varje dag, alla dagar i veckan.

Manuella tandborstar för barn har dock färre klockor och visselpipor samt annat roligt som barn tycker om, men båda typerna av tandborstar finns i ett brett utbud av färgglada och attraktiva mönster.

När ditt barn hittar sin favorit tandborste, kommer barnet garanterat borsta tänderna bättre, tillräckligt länge både under morgonen och kvällen – varje dag. Du ska inte glömma att även besöka en tandläkare regelbundet så att du håller bättre koll på ditt barns allmänna munhälsa.

Elektrisk tandborste – vad är en acceptabel pris egentligen?

Tekniken och den ständiga innovationen bidrar till att vi ständigt överses med produkter vilka ämnar förenkla och effektivisera vårt dagliga välbefinnande. Även de mest grundläggande sysslorna i form av den personliga hygienen exempelvis tillämpas med hjälp av den senastes tekniken.

Med den manuella tandborstningen fungera adekvat kan den ha svårt att komma åt de platser vilka man ofta missar under processen. Det hela innebär att över tid kan komma att utveckla en rad åkommor – framför allt om man missar att borsta en och samma del av tänderna under en längre period.

En annan aspekt som härleds till ovanstående är det faktum att flera undersökningar påvisat att en stor del av Sveriges befolkning tenderar endast att borsta sina tänder endast en gång om dagen!

Som om det inte vore nog tillämpar även en stor del av dessa indicier en felaktig teknik i samband med borstningen. Just därför anses en eltandborste vara den adekvata valet för att komma underfund med alla de delar som diskuteras ovan.

Kostnaden för att köpa en elektrisk tandborste

Vid brist av tid eller brist på vilja att borsta tänderna under den rekommenderade tiden måste man få bukt med det hela – oavsett vilka anledningar man kan tänkas ha när det kommer till problematiken i fråga.

Om man önskar ha en fräsch, frisk och behaglig andedräkt i kombination med krya tänder och tandkött – något som för övrigt alla människor strävar efter måste man reflektera över huruvida det kan anses vara befogat att investera i en elektrisk tandborste.

Man ska dock ej betrakta det hela som en ren kostnad. I stället bör man förhålla sig till det hela som en form av investering vilken i sin tur ämnar mynna ut i friskare och starkare tänder vilka man med stolthet visa upp.

Själva priset på en eltandborste varierar markant beroende på vilken modell och typ som man väljer. På en generell plan ökar priset ju fler funktioner det hela utrustats med. Samtidigt sjunker priset i takt med att funktionerna avtar.

I skrivande stund återspeglas den genomsnittlig kostnad för en eltandborste av hög kvalité i form av 700 kr. Dock kan man kosta på det hela betydligt genom där det idag säljs eltandborstar vilka kostar en bra bit över 3 000 kr!

Nedan återger vi några av de mest populära varumärkena vilka erbjuds när det kommer till eltandborstar som ett led i att hjälpa dig på traven. I slutändan är det dock du själv som måste komma underfund vad som lämpar sig just för dina behov och ingen annan!

Oral-B

ModellPrisBatteritid
iO Series 9S3095 kr40 minuter
Genius X Double Body 2890 kr56 minuter
iO Series 8S2595 kr40 minuter
iO Series 7S2395 kr40 minuter
Genius X1500 kr56 minuter
Genius 85001700 kr56 minuter
Genius 86001700 kr60 minuter
Smart 61400 kr48 minuter
Genius 10400N
1250 kr56 minuter
Smart 4700 kr56 minuter
Pro 970800 kr30 minuter
Pro 2-2400N500 kr56 minuter
Pro 890700 kr30 minuter
Pro 2-2200S600 kr56 minuter
Vitality 100200 kr20 minuter
 

Philips Sonicare

ModellPrisBatteritid
DiamondClean 90002 300 kr30 minuter
ProtectiveClean 800 kr30 minuter
EasyClean 500 kr84 minuter

Jordan

ModellPrisBatteritid
Smile Plus TBX-300B600 kr180 minuter
Smile Plus TBX-300GY600 kr180 minuter
Smile TBT-200P400 kr80 minuter

Alla priser ovan vara aktuella i samband med att denna guide utformas. Dock kan det hela ha kommit att ändras vid tiden som du tar del av det hela. Dock kan det hela har kommit att ändras markant – framför allt om du betraktar det hela under en REA. Skulle vi dock upptäcka att priset ändras kommer vi att uppdatera det hela direkt.

Vad är det som ingår?

För alla ovanstående elektriska tandborstar som vi har skrivit om ovan ingår följande utrustning för varje enskild modell:

 • Bekvämt grepp – det hela garanterar att du kan hålla i handtaget adekvat för att kunna utför tandborstningen på rätt sätt.

 • Litet tandborsthuvud – detta erbjuder möjligheten för enklare åtkomst till svåråtkomliga områden i din mun.

 • Kompatibel med flera tandborsthuvuden – detta innebär att du kan välja den typ av borsthuvud som du föredrar.

 • Tvåminuters timer – detta är för att du alltid ska veta när du har borstat tillräckligt.

 • Garanti – skulle något gå fel eller tandborsten visar sig vara trasig när du packar upp den så gäller garantin alltid.

 • Lång batteritid – bra och lång batteritid betyder att du inte behöver oroa dig för att ladda din tandborste hela tiden.

Ovanstående funktioner ingår för alla de modeller som vi har nämnt i denna utförliga guide. Det finns självfallet andra mindre viktiga funktioner vilka kan komma att skilja sig åt beroende på utvecklaren i fråga. Dock behöver man själv läsa det finstilta för att komma underfund med vad som gäller.

Exempelvis avger vissa eltandborstar ifrån sig ljud eller specialeffekter vilka ämnar påtala vissa element under tiden som man borstar. Det finns även de modeller vilka kan spela upp förvalda musikspår via Blåtand.

Andra kan gå att ladda via exempelvis en vanlig USB-kontakt. Vissa tillåter även uppkoppling till en utvald app som tillverkade i frågan rekommendera ta man använder sig av för att kunna spåra hur och när man borstar tänderna.

Med andra ord finns det otaliga funktioner vilka kan komma till stor nytta beroende på individen i fråga. I slutändan är det dock upp till en själv att bestämma vilka funktioner som är de mest väsentliga för ens egen del!

Elektrisk tandborste med lång batteritid

De flesta av eltandborstarna vilka tillhandahålls av marknadens mest välrenommerade varumärken erbjuder en lång batteritid. Ett givet exempel på det hela återges i form av Oral-B tandborste vilka för övrigt återges inom premiumkategorin.

Här kan man räkna med en batteritid upp till 20 dagar – något som självfallet beror på hur ofta eltandborsten i fråga används. Även om man använder eltandborsten sporadiskt kan det vara smarta att välja en modell med en längre batteritid.

Några av de punkter vilka talar för att man ska välja en eltandborste – oavsett om användningsfrekvensen återges i form av följande punkter:

 • Kan nyttjas under betydligt fler sessioner.
 • Man slipper ladda produkten konstant.
 • Den ideala valet i samband med resor.
 • Möjligheten att borsta tänderna på språng.
 • Betydligt mindre stressfyllt än vanligt.

I och med att man slipper ständigt ladda eltandborsten har man således möjligheten att använda den under betydligt längre perioder – utan att ständigt behöva fundera över var man har placerat laddaren. 

Eltandborste REA

Letar du efter en eltandborste på REA så har du kommit helt rätt! Här kommer vi gå igenom vilken eltandborste man ska hålla koll på när det är REA och när man ska slå till med ett köp vid rätt tid och tillfälle.

Till att börja med behöver vi påtala det faktum att om du är ute efter den bästa eltandborsten på rea bör du dra åt öronen när det kommer till ett specifikt varumärke – nämligen ingen mindre än Oral-B.

Just Oral-B refereras inofficiellt till som världen mest populära varumärke när det kommer till segmentet för eltandborste. Faktum är att man säljer lika mycket tandborstar i jämförelse med alla andra konkurrenter tillsammans vilka återfinns på marknaden för närvarande.

Självfallet bör du inte endast välja Oral-B bara för att det hela är ett välrenommerat och känt varumärke. I stället måste man även understryka det faktum att det hela handlar om en hög nivå av kvalitet – något som innebär eltandborstar av högsta möjliga kvalitet.

Om du är i behov av en eltandborste omgående kan du ta del av de försäljningskanaler (se längre ned) vilka du i sin tur kan åberopa för att beställa eltandborsten. Har du däremot is i magen kan rekommenderar vi istället att man fokuserar på att handla eltandborstar vilka erbjuds i samband med följande händelser:

 • December – Julrea som ger fler och högst rabatter
 • Juni – Början av sommarrean
 • Augusti – Slutet av sommaren
 • November – Black Friday REA där du kan göra stora klipp

Det ska även understrykas att det existerar utvalda butiker vilka erbjuder nedsatta produkter under olika tider på dygnet. Om man önskar slippa vänta rekommenderar vi istället att du tar del på de eltandborste vilka vi rekommenderar!

Billig eltandborste

Självklart är vi alla ute efter att göra klipp och spara pengar. Just därför är de flesta konsumenter ute efter att förvärva en billig eltandborste – även om man för den delen vet att “billig” sällan ligger i paritet med “hög kvalitet”.

Enligt vår erfarenhet bör man dock sikta på att beställa eltandborstar vilka erbjuds av två utvalda varumärken – nämligen: 

 • Philips EasyClean serien
 • Oral-B Pro serien

I dessa två serier kan du hitta riktigt billiga eltandborstar som endast kostar några hundra kronor och ibland vid köp med rabattkod så brukar vissa modeller kosta mindre än 300 kr, vilket är superbilligt.

När du är och reser utomlands så kan det också hända att du hittar billiga eltandborsten men dessa är inte alltid säkra. En del av dom brukar vara kopior av välkända märken och håller inte länge alls. Dessa brukar gå sönder rätt så fort och har mycket dålig batteritid.

Det betyder så klart inte att du inte ska köpa något utomlands, men du bör se upp när du befinner dig i någon marknad som du tycker innehåller för många kopior av allt annat, du bör du inte köpa din eltandborste därifrån och i stället söka upp någon butik som känns säkrare och innehar alla licenser som krävs.

Billig och bra

Billig och bra handlar om en eltandborste som tillhör de stora kända märkena som Philips och Oral-B, dessa må vara lite för billiga ibland och inte alls lika bra som de dyrare alternativen, men de är fortfarande bra och kommer hålla länge och ge dig dina önskade resultat utan att du oroar dig att din eltandborste kommer gå sönder.

Billig och dålig

Precis som vi skrev tidigare så ska man se upp för kopior av riktiga märken, dessa eltandborstar faller under kategorin billig och dålig, du kommer få produkten till ett m

Var kan man köpa en eltandborste?

I samband med att du bestämmer dig för att köpa en eltandborste har du flera olika möjligheter. Härnäst kommer vi att gå in kortfattat på de platser som vår läsare tenderar att nyttja när det kommer till köpet av en eltandborste.

Online

De primära fördelarna med att köpa/beställa en eltandborste via online baserade återförsäljare är att man ej behöver lämna soffan utan kan i lugn och ro bläddra bland de alternativ vilka återfinns på marknaden.

Du kommer att kunna beskåda även de modeller och priser som tillhandahålls utan att uppleva stress – något som ofta tendera att vara fallet när det kommer till handel i de fysiska butiker som har eltandborstar i sitt sortiment.

Detta är dock inte allt utan du kan även jämföra de parametrar vilka återges för respektive modell som ett led i att komma underfund enklare vad som anses vara den mest adekvat valet för just dina behov.

Förutom ovanstående kan du även ta del av oberoende recensioner vilka granskar de modeller som du har fattat intresse för – något som i sin tur innebär att man enklare får möjligheten att skapa sig en objektiv uppfattning.

Hur man än vänder på resonemanget har du allt att vinna och egentligen ingenting att förlora när det kommer till att välja respektabla och auktoritära butiker vilka tillhandahåller eltandborstar i sitt breda produktutbud.

Fysiska butiker

Den absolut största fördelen med att köpa en eltandborste via fysiska butiker är det faktum att du får möjligheten att både känna och prova eltandborsten i den verkligen världen – något som inget annat alternativ kommer i närheten av.

Man kommer långt med att läsa recensioner, omdömen och andra opartiska granskningar men i slutändan vill man ändå känna på själva produkten och få visualisera hur man använder den för att komma underfund med huruvida det hela lämpar sig för ens egen del.

I och med att eltandborstar räknas som hygienprodukter går det inte att returnera de när väl förklaring har brutits upp. Det hela innebär att man måste förhålla sig till den specifika produkten när man väl öppnat upp förpackningen.

En annan smart strategi som man kan tillämpa är att först hitta den adekvata eltandborste som lämpar sig för ens behov via en fysisk butik – sedan noterar man modellen som man fatta tycker för och jämföra det hela online.

Vi kan nästan garantera att du kommer hitta de flesta modeller till en betydligt lägre pris via nätet i jämförelse med den fysiska konkurrenten eftersom den fysiska butiken har betydligt mindre marginaler än de onlinebaserade konkurrenterna.

Det sistnämnda resulterar således i betydligt lägre priser- något som i sin tur gynnar endast dig som konsument. Kom ihåg att ej stirra sig blint på själva priset för en specifik eltandborste utan beskåda helheten i det hela.

Bara för att en produkt är blivit dyrare behöver de nödvändigtvis innebära att den kommer lämpa sig för din del. I slutändan måste du hitta en produkt som du känner dig bekväm med – oavsett vilket märke eller prisklass det hela handlar om!

Typer av eltandborstar

När det kommer till eltandborstar är det viktigt att känna till att de flesta drivs av ett litiumbatteri, något som inom sammanhanget tenderar även att benämnas för som en form av uppladdningsbart batteri.

Själv borsthuvudet utgörs generellt sett av runda och framför allt avlånga borstar. Vidare tenderar modelleran att byggas i form av två olika tekniker. Den första benämns för som soniska varav den andra refereras till som oscillerande.

De nyaste modellerna kombinerar dock båda teknikerna som ett led i att kunna erbjuda en hög nivå av effektivitet. Den soniska delen har i uppgift att ta hand om vibrationer som projiceras medan den oscillerande har i uppgift att rotera borsten i olika riktningar.

Önskar man anpassa det hela ännu mer baserat på de egna tänderna kan man tillämpa en rad olika borsthuvudet vilka återges – men begränsas ej till b.la vinklade borstar som ett led i att kunna nå svåråtkomliga delar men även för att skona tandköttet.

Precis som med allt annat är det viktigt att sköta och serva tandborsten regelbundet för att säkerställa en lång drifttid. För att göra dig införstådd med vad du som förväntas från din sida kommer vi härnäst att återspeglas det hela i form av följande punkter:

Så här tar du hand om din eltandborste

Härnäst återger vi några viktiga punkter för hur du går tillväga för att sköta om din eltandborste. Vänligen uppmärksamma att ju bättre du sköter om din eltandborste – desto längre kommer den hålla!

 • Sköljning: Säkerställ att du alltid sköljt ordentligt tandborsten genom att använda dig av vanligt kranvatten – direkt efter att den använts. Använder du tandborsten i regioner där det ej rekommenderas att dricka kranvatten bör du istället skölja tandborsten med vatten på flaska. Syftet med det hela är avlägsna rester av tandkräm men även andra partiklar vilka kan ha kombination att fastna i samband med borstningen.

 

 • Försiktighet: Om du väljer att borsta alldeles för hårt kommer du slita mer på tandborsten – något som minskar livslängden. Förutom att förkorta livslängden riskerar du även att skada tändernas emalj – samtidigt som borsten även tendera att vara spretigt. Det sistnämnda innebär att effektiviteten hos eltandborsten minskar avsevärt.

 • Förvaring: Genom att förvara tandborsten på en sval plats utan kontakt med sol är av stor vikt. Helst ska eltandborsten förvaras på en plats där den ej riskerar att komma till skada genom att man råkar tappa den i golvet eller där den riskerar att drabbas av andra missöden.

 • Borsthuvudet: Man behöver även komma ihåg att byta ut borsthuvudet på den elektriska tandborsten – helst var 3:e månad. En annan riktlinje kan vara att byta ut borsten i samband med att den bleknar, spretig eller missfärgad. Sikta gärna på att köpa in borsten i flerpack eftersom det hela säkerställer en längre användbarhet – samtidigt som du även sparar en del pengar på det hela.

Självfallet kan det finnas andra aspekter vilka du anser vara av vikt när det kommer till skötseln av din eltandborste. Du är självfallet välkommen att implementera även dina egna strategier för hur du sköter om eltandborsten på bästa sätt.


Det ska dock nämnas att ovanstående punkter bör räcka mer än väl för att både sköta om eltandborsten och säkerställa att den håller under en lång tid framöver!

Medicintekniska produkter och standarder

När det kommer till medicintekniska produkter avser man de typer av produkter vilka tillämpas för att påvisa, övervaka, behandla, lindra eller förebygga specifika åkommor inklusive en rad funktionsnedsättningar.

Det hela kan även komma att utgöra ett hjälpmedel som ett led i att kunna kompensera en specifik funktionsnedsättning. En produkt anses även vara av medicinteknisk karaktär om den nyttja till för att undersöka, ersätta eller ändra anatomin samband med en fysiologisk process.

Det hela innebär i sin tur att alla de dentala produkter vilka erbjuds på den svenska marknaden klassificeras just som medicintekniska produkter. Här ingår även eltandborste som i sin tur omfattas av en rad regleringar och bestämmelser!

ISO- och EN-standarden gällande eltandborstar

I skrivande stund existera det mer än 160 ISO-standarder gällande tandvårdsrelaterade produkter. Om du inte är bekant med ISO vaser det hela den internationella standardiseringsorganisationen som ansvarar för att utveckla en rad globala standarder.

Förutom ISO-standarden återges även de europeiska standard (EN) vilka i sin tur utfärdas och regleras av standardiseringsorganet CEN.  Just därför måste varje eltandborstar följa EU-standarden för att kunna säljas inom EU-gränser.

I och med det rekommenderar vi att man alltid säkerställer att beställningen genomförs via en återförsäljare med bas inom EU. Väljer man att beställa produkter från återförsäljaren utanför EU kan man komma att erhålla produkter vilka ej går i linje med de EU- och CEN-direktiv som återges.

Vikten av CE-märkning för eltandborstar

Eltandborstar faller inom kategorin för medicintekniska produkter – något som innebär att produkterna i fråga måste tillverkas och säljas enligt den uppsatta EU-direktiven gällande medicintekniska produkter (MDD).

Själva CE-märkningen är en form av standar som ämnar säkerställa att produkten i fråga uppfyller alla de fördefinierade kraven gällande säkerhet och lämplighet utan att användaren i fråga riskerar komma till skada.

Detta är dock inte allt utan alla de tillbehör vilka erbjuds för den medicintekniska produkten måste också ha en CE-märkning. Detta omfattar b.la men begränsas ej till de borstar vilka man byter ut med jämna mellanrum.

Innan man beställer hem en eltandborste

Innan man bestämmer sig för att beställa hem en specifik eltandborste behöver man ta hänsyn till flera aspekter innan man går vidare till att beställa den specifika produkten. Härnäst kommer vi att återge de primära som ett led i att bredda din förståelse för ämnet i fråga!

Priset och behovet

De flesta eltandborste vilka säljs av välrenommerade och kända varumärken tendera att erbjuda en effektiv och skonsam borstning av tänderna. Innan man genomför ett köp behöver man först komma underfund med hur mycket man önskar spendera på en eltandborste.

När man kommit underfund med det hela behöver man härnäst även reflektera över själva behovet. Om eltandborsten exempelvis nyttjas sporadiskt behöver man knappast spendera högre summor utan det kan räcka att istället nöja sig med en billigare modell.

Andra specifika behov

Om du för närvarande anser dig ha andra specialbehov där du exempelvis upplever att utrymmet mellan tänderna är ytterst trång och svårt att rengöra bör du sikta på att införskaffa en eltandborste som kombinera både sonisk och oscillerande teknik.

Det hela kommer i sin tur att bidra till en betydligt mer skonsam borstning – samtidigt som du få möjligheten att avlägsna både plack och andra rester – utan att för den delen behöva reflektera över det hela nämnvärt.

Förutom ovanstående kan du även välja att kombinera det hela med en anpassad och vinklad borsten. Vissa utvalda varumärken erbjuder även en så kallad puls borste- något som bidrar till att eltandborste bli ännu mer effektiv när det kommer till rengöringen av utrymmet mellan tänderna.

Upplever du istället att du har ett känsligt tandkött kan du komma att behöva använda dig av en eltandborste som utrustats med vibrerande teknik som ett led i att undvika kraftiga cirkelrörelser.

I stället kommer det hela bidra till att projicera ytterst mjuka och skonsamma vibrationer – något som i sin tur kommer rengöra tänderna betydligt mer varsamt. Sist men inte minst bör man även sikta in sig med att kombinera det hela med ett mjukare borsthuvud

Slutsats

När det kommer till valet av eltandborste finns det en rad olika aspekter vilka man behöver ta hänsyn till innan man gör sitt val. Framför allt måste man komma underfund med hur mycket man önskar spendera på det hela men även vilka funktioner man kan leva utan.

Är man en tekniknörd kommer man med största sannolikhet vilja spåra borstningen via en app eller dylikt i realtid – något som i sin tur kräver uppkoppling via Blåtand. Har man dock svårt att förstå nyttan i det hela är en tandborste utan Blåtand en betydligt bättre alternativ.

Idag har man ett stort antal olika varumärken och modeller att välja mellan – något som i sin tur innebär att man säkerligen kommer kunna hitta en eltandborste som går i linje med ens personliga krav och preferenser.

Frågor och Svar om eltandborste

 • Vad är en eltandborste egentligen för något?

  En eltandborste skiljer sig ej nämnvärt gällande grundkonceptet i jämförelse med en traditionell tandborste. I stället för att föra tandborsten med handstyrka låter man istället eltandborsten sköta det hela genom att varsamt föra borsthuvudet över och runtom i tänderna. Det hela bidrar till en både enklare och lättare borstning – både för vuxna och barn – samtidigt som den bidrar till en mer jämnare och framför allt noggrann borstning.

 • Hur rengör man en eltandborste effektivt?

  För att rengöra din elektriska tandborste behöver man skölja av det hela med kranvatten (alt. vatten på flaska) när man slutfört borstningen. Man rekommenderas även att avlägsen borsthuvudet och sedan skölja insidan för att säkerställa en adekvat hygien. Man skall även säkerställa att rengöra laddaren med hjälp av en våtservett eller dylikt. Det sistnämnda är viktigt i och med att varje gång som du laddar din eltandborste kommer bakterier och kalk att börja bilad på laddaren i fråga.

 • När började man använda eltandborstar?

  De första som tandborstarna tillverkades och började användas under 30-talet, men det tog ända fram till 60 och 70-talet innan eltandborstar började massproduceras och användas av den västerländska befolkningen. Dock skiljer sig de tidigare modellerna marknad från dagens modeller när det kommer till form, funktionalitet och effektivitet.

 • Är det farligt att använda sig av en eltandborste?

  På en generell plan existerar det inga nämnvärda faror med att använda en elektrisk tandborste. Man bör dock däremot övervaka laddaren sladd så att den inte är sliten – samtidigt som den ej får komma i kontakt med vatten. I de fall kan det uppstå en potentiellt farlig situation – något som man måste undvika! Skulle det exempelvis inträffa att sladden blivit sliten bör man sikta på att köpa in en ny laddare i kombination med en helt ny eltandborste – förutsatt att den prismässiga bilden inte är särskilt stor vill säga!

 • Är en elektrisk tandborste bättre än manuell tandborste?

  Det hela är en ytterst subjektiv fråga och beror främst på vem man valt att ställa frågan till. På en generell plan anser betydligt fler individer att eltandborstar utgör ett bättre val än de manuella. Det hela omfattar även tandläkare, tandhygienister och andra professionella inom branschen. Föregående grundas b.la på det faktum att en eltandborste tenderar att vara utrustat med en rad nyttiga funktioner vilka återspeglas i form av exempelvis en timer om 2 minuter, Blåtand, start/stop funktion – för att nämna några!

 • Vilken är den bästa eltandborsten på marknaden?

  Oral-B och Philips anses inofficiellt vara de absolut bästa eltandborstarna om man bortser från priset på deras produkter. Är man dock primärt ute efter premium modellerna är det Philips DiamondClean 9000 samt Beconfident Sonic Whitening som står sig som de absolut bästa för närvarande. Har man dock en mer begränsad budget bör man sikta in sig på Oral B Pro serien. Den sistnämnda serien erbjuder en rad modeller vilka lämpar sig för de flesta plånböcker – samtidigt som de erbjuder det mesta som man behöver för att säkerställa en adekvat och säker borstning.

 • Varför väljer fler att använda eltandborste över manuella borstar?

  Det hela handlar om att eltandborstar är betydligt mer effektiva – samtidigt som de tenderar även att vara betydligt mer enklare att tillämpa inom sammanhanget. Dock ska man understryka det faktum att de individer vilka väljer att använda sig av eltandborstar tenderar att även nyttja de manuella och traditionella modellerna – beroende på sammanhang.

 • Hur lång tid ska man borsta?

  På en övergripande plan förväntas man borsta tänderna under en period om minst 2 minuter. Det hela anses vara den adekvata perioden för att kunna rengöra tänderna adekvat – samtidigt som man mäktar med att bli av med alla bakterier på ett effektivt och säkert sätt. När det kommer till elektriska tandborste existera det nästan alltid en timer på 2 minuter.

  Hur denna timer utmärker sig beror på modell men ofta tenderar det hela att avge ett ljud i samband med att borstningen passerat 2-minuters perioden. Detta anses för övrigt vara en av den största fördelen med eltandborste eftersom man slipper själv hålla reda på tiden.

 • Hur ofta ska man borsta med en eltandborste?

  Man förväntas att borsta tänderna två gånger om dagen – på morgonen och innan läggdags. Detta är av stor vikt och med att man på morgonen säkerställer att man förbereda tänderna för den specifika dagen – samtidigt som man på kvällen avlägsnar rester och skyddar tänderna från att ta ska från de rester vilka kan tänkas kan har fastnat under dagen.

 • Vilken eltandborste har längsta batteritid?

  I Oral-B Genius serien hittar du eltandborstar med längsta batteritid. Dessa tandborstar återger enligt egen utsago en batteritid som räcker upp till 20 dagar. Dock beror det hela på hur ofta och hur länge eltandborsten används.