Bleka tänderna med Bikarbonat / Bakpulver

Bikarbonat samt bakpulver är jäsmedel man använder i matlagning samt bakning. På denna sida kommer vi att gå igenom hur dessa fungerar inom tandblekning samt för och nackdelen med denna metod att bleka tänderna hemma med.

Bästa tandblekning i Sverige 2024

 • Bäst I Test 2024
 • Räcker till många behandlingar
 • Garanterat Vita Tänder
 • Bästa Pris
 • 2a I Tandblekning Sverige 2024
 • Super-Snabba Blekning Resultat
 • Test Vinnaren 2023
 • Bästa Pris För Tandblekning
 • Sveriges bästa 2022
 • Enkel leverans
 • Billig frakt

Kan man bleka tänderna med bikarbonat?

Ja det kan man, dock så får man räkna med att tandemaljen kommer att slitas ned rejält och det kommer att vara fritt fram för karies samt andra bakterier att ta över tänderna. Bikarbonat är ett starkt ämne och på grund av detta så sliter bikarbonat ned emaljen när tänderna borstas med bikarbonat. Vi rekommenderar att man använder riktiga tandblekning produkter eller besöka tandläkaren istället för att försöka bleka tänderna med bikarbonat.

Bleka tänderna med bikarbonat och citron

Många bleker tänderna med bikarbonat och citron. Denna metod fungerar att bleka tänderna precis som metoden med endast bikarbonat. Citron innehåller sur syra och sänker tändernas pH-värde. När tändernas pH-värde sänks så sliter man ned emaljen rejält och precis som i fallet med endast bikarbonat, så kommer bakterier att bildas på/i tänderna och långsiktiga skador kommer då att uppstå efter att man blekt tänderna med bikarbonat och citron.

Bleka tänderna med bikarbonat och kokosolja

Man kan bleka tänderna med bikarbonat och kokosolja, ta en tesked bikarbonat och en tesked kokosolja, blanda ihop dessa i en liten skål och doppa tandborsten i blandningen och sedan borsta tänderna, eller helt enkelt sätt i hela blandningen i munnen och borsta i 2-3 minuter. Du kommer att kunna få vitare tänder genom denna metod men vi rekommenderar inte att man använder bikarbonat ihop med kokosolja för som vi skrev innan, bikarbonat skadar tändernas emalj och det uppstår skada. Används istället endast kokosolja som är allmänt mycket bättre för din orala hälsa.

För och nackdelar med bikarbonat / bakpulver

Fördelar

 • Billig, går att köpa nästan över allt för en slant
 • Snabba resultat
 • Finns oftast redan hemma i skafferiet

Nackdelar

 • Skadar tändernas emalj
 • Skadar tandköttet
 • Missfärgningar uppstår igen pga skadan bikarbonat/bakpulver orsakat på emaljen

Mer om bakpulver och bikarbonat

Bakpulver och Bikarbonat

Ofta hör man om bakpulver och bikarbonat i samma sammanhang. Vad är skillnaden på dessa och vilken är bättre för att bleka tänderna? Här går vi igenom skillnaderna mellan bakpulver och bikarbonat samt för och nackdelarna med att använda bikarbonat och bakpulver för tandblekning.

Vad är bakpulver?

Bakpulver används i matlagning/bakning som jästmedel. Oftast använder man bakpulver vid bakning av olika sorters kakor och sötsaker, bakpulver gör att bakverken blir lite fluffigare och lättare samt godare att äta.

Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver

Bakpulver och bikarbonat är innehåller nästan samma sak, bikarbonat är ’’bakpulver i ren form’’, alltså koncentrerat. Bakpulver brukar innehålla hälften bikarbonat samt hälften andra ämnen. När man ska baka något och behöver bakpulver men har endast bikarbonat hemma, då ska man använda hälften så mycket bikarbonat som man skulle använda bakpulver. Alltså 1 sked bikarbonat motsvarar 2 skedar bakpulver.

Borsta tänderna med bakpulver

När man borstar tänderna med bakpulver så bleks tänderna, precis som vid användning av bikarbonat. Men eftersom bakpulver innehåller bikarbonat så kommer tandemaljen att slitas ned rejält och man riskerar få infektioner samt karies i tandkött och tänder.

Kan man få vitare tänder med bakpulver?

Ja det kan man. Bakpulver innehåller hög koncentration bikarbonat som ’’sliper’’ ned tänderna och tar bort missfärgningar. Vi rekommenderar att man alltid använder riktiga tandblekning produkter eller besöker tandläkaren om man vill bleka tänderna och få goda samt långsiktiga resultat för att när man använder produkter som inte är avsedda för tandblekning så riskerar man skada tänderna och tandköttet.

Sammanfattning av att bleka tänderna med bakpulver

Det går att bleka tänderna med bakpulver hemma och få vitare tänder, det är ett billigt alternativt och ger dig snabba resultat. Bakpulver/bikarbonat fräter bort missfärgningar på tändernas emalj och på så sätt ger dig vitare tänder.

Vill man istället vara på den säkra sidan och undvika att riskera skada emaljen på tänderna så rekommenderar vi då att man ska istället testa riktiga tandblekningsprodukter för hemma bruk som både ger resultat och skadar inte tändernas emalj samt inte kostar lika mycket som blekning på en tandklinik.

Frågor och svar om bikarbonat

 • Kan jag bleka tänderna med bikarbonat?

  Ja, dina tänder kommer att bli vitare med bikarbonat men det är inget vi rekommenderar utan det är bättre att använda sig av riktig tandblekning.

 • Är bikarbonat farligt för tandblekning?

  Bikarbonat sliter ned din tandemalj och därmed är det fritt fram för bakterier och karies att ta över dina tänder. Därför är det inget som rekommenderas för tandblekning.

 • Kan jag använda bakpulver för tandblekning?

  Ja, bakpulver kommer att göra dina tänder vitare men de innehåller också bikarbonat vilket gör att emaljen slits och därför är det inget som vi rekommenderar.

 • Är det bra för tänderna med bikarbonat?

  Nej, även om de slipar ned tänderna och tar bort missfärgningar är ämnet starkt och kommer att skada din emalj vilket inte är bra i längden.

 • Vad är fördelen med bikarbonat för tandblekning?

  Det är billigt, du får resultat snabbt och du har oftast redan produkten i ditt skafferi.

 • Vilka nackdelar finns det med bikarbonat för tandblekning?

  Du skadar tändernas emalj och det har också negativ påverkan på ditt tandkött också.