Bettskena

Man använder en bettskena för att inte få tand och käk skador under sömnen, när man oftast gnisslar väldigt mycket och även biter med tänderna vilket är ett stort förekommande problem i den svenska befolkningen. En bettskena anpassas efter dina tänders form och levereras för att användas direkt men det finns även en del bettskenor som du kan köpa och själv forma skenan efter dina tänders form.

Stötdämpningen som en bettskena ger dig under sömnen hjälper mycket mer än många kan tro, skaderisken reduceras med upp till 100% och varje kväll kan du känna dig helt säker på att du kommer att få en mycket bättre morgon när du vaknar upp till en ny och friskare dag!

Det finns mycket att tänka på innan du köper en bettskena och några av de viktigaste är:

 • Var kan man köpa en bettskena?
 • Vad kostar en bettskena?
 • Hur rengör man en bettskena?
 • Vilket bettskena är bäst?
 • Fungerar en bettskena mot snarkning?

Läs vidare så ska vi svara på alla dina frågor och hjälpa dig hitta den bästa och perfekt bettskenan för dig!

Bettskena bäst i test

Det finns många olika bettskenor man kan köpa, billiga och dyra som  vi har tidigare skrivit, men det finns även vissa riktigt bra bettskenor som även säljs till bra priser och som är extra skonsamma mot tänderna vilket man märker när man vaknar upp och direkt börjar borsta tänderna med en eltandborste. Efter att ha testad samt läst igenom alla recensioner som vi hittad så har vi kommit fram till att den bästa bettskenan som finns att köpa i Sverige är en bettskena som säljs av Ekulf och är helt klart vår testvinnare och det är den vi rekommenderar att man köper om man inte känner sig säker på vilken bettskena kommer att passa en.

Bästa bettskena i Sverige 2023:

 1. Ekulf Night Guard – Bäst i Test 2023
 2. Antibite – Billig och snabb leverans
 3. Beconfident Dental Guard – Material av högsta kvalitet
 4. SleepRight – Prisvärd och bra material

GUIDE: Hur du använder en bettskena

I denna guide går vi genom hur du använder en bettskena enkelt och effektivt. Denna guide är baserat på användning av bettskenan över natten.

Verktyg: Bettskena

Du behöver: Tandborste

Tid: 8 timmar

Rengör din mun

Rengör munnen genom att skölja med vatten så att skenan sitter fast på dina tänder ordentligt.

Sätt på bettskenan

Sätt på bettskenan. Se även till att den är ren och inte innehåller något som du inte bör få in i munnen.

Sova gott

Nu kan du lägga dig ner och sova över natten. Du kommer vakna mycket mer bekväm och utan att ha skadat tänderna eller bitit i tungan.

Rengör bettskenan

Så fort du vaknat på morgonen så tar du av skenan och rengör den med vatten och borsta den med en tandborste så att den är ren och klar att användas nästa natt.

Köpa bettskena på apoteket

På nästan varje apotek kan du hitta en bettskena som du kan köpa helt receptfritt. Beroende på vilket apotek du besöker så kan det vara så att dom har olika sorters bettskenor bland sina produkter och du har då även bättre möjligheter att hitta en viss skena som du kanske redan vet är den bästa och vill köpa just den.

Det finns även många apotekskedjor som är verksamma online och säljer i princip allting som är receptfritt och tillgängligt i deras fysiska butiker, vilket inkluderar bettskenor som alltid går att beställa på nätet om dom är slut på din närmaste apotek.

Bettskena pris

Priset för en professionell bettskena brukar hamna runt 200 kr när du köper den från en seriös återförsäljare och detta pris inkluderar oftast moms. Det finns dock billigare bettskenor som går att beställa på nätet till lite lägre priser men dock skall man vara försiktig med att köpa en bettskena om det verkar för billigt för att det kan handla om mycket dåligt material som bettskenan består av och förmodligen inte kommer hjälpa dig heller.

På nätet finns det även vissa dyrare bettskenor som säljs under olika varumärken men vi rekommenderar att man betalar mellan 150 – 350 för en bra och professionell bettskena som kommer att hålla väldigt länge.

Rengöra bettskena

Att ha en ren bettskena är viktigt för att det samlas bakterier på den varje gång man tar ut den från munnen och det är inte alls rekommenderat att använda den igen utan rengöring. Det är mycket enkelt att rengöra en bettskena och du kan läsa nedan om hur du gör för att rengöra din bettskena, snabbt och enkelt!

Du rengör din bettskena genom att hålla den under en öppen vattenkran i köksvasken eller i handfatet i badrummet och då skall vattnet vara lite varmt för att ta bort fett och annat som sitter fast för hårt på bettskenan. Du kan även använda dina händer en en mjuk disksvamp för att skynda på processen.

Det går även bra att använda lite diskmedel eller något annat fettlösande medel om du vill vara hundra procent säker på att din bettskena är ren och klar för att börja användas inför nästa sömn.

Bettskena mot snarkning

Vi rekommenderar inte att använda en bettskena för att motverka snarkning för att dessa skenor är anpassade för att endast användas under sömnen som stötdämpare när man gnisslar och biter med tänderna. Det finns snarkskenor som är speciellt anpassade för just snarkproblem och det är dom skenorna vi rekommenderar och inte en bettskena som endast ska användas för att skydda tänderna samt tandköttet.

Ska man använda hård bettskena eller mjuk?

Detta är helt beroende på hur ofta du biter och bitkraften så kan du köpa en skena som passar just dina behöva. Dom flesta bettskenorna som finns är faktiskt i ganska mjuk plast som inte går att bita igenom, men om du däremot gnisslar väldigt ofta så kan det hända att skenan slits mycket snabbare och då kommer du nog behöva använda en hårdare skena. Vi rekommenderar att man testar en vanlig skena av dom vi rekommenderar att använda, och sedan efter ett tag kan man se själv om man verkligen behöver en hårdare skena.

Finns det något farligt med att använda en bettskena?

Nej, det finns inget farligt med en bettskena. Dock så finns det några saker att tänka på när man ska köpa en skena för att vara på den säkra sidan:

Barn

Låt inte ditt barn få tag i skenan, beroende på åldern av ditt barn så kan det hända att barnet försöker äta eller svälja skenan, och det kan sluta med att den fastnar i halsen på barnet. Därför ska du hålla bort den från yngre barn som inte har lärt sig ännu skillnaden mellan mat och fysiska föremål.

Värme

Lägg inte skenan på något varmt, som spis eller en grill. Om du skulle glömma bort din bettskena på något sådant varmt så kommer den att smälta och sedan kan du räkna med att det kan börja brinna. En bettskena består ju av plast och plast föremål ska man hålla borta från eld.

Liten bettskena

Dom flesta bettskenor är i en storlek som passar mer eller mindre alla människor, och om du skulle få tag i en mindre bettskena, tillexempel utomlands, så ska du testa den så att den inte är för liten, för om den är väldigt liten för din mun så kan det hända att den inte kommer sitta fast så bra under sömnen och falla ner i halsen på dig. Då kan du räkna med stora problem för du kommer inte kunna andas helt enkelt. Därför ska du vara säker på vilken bettskena du köper och att den passar dina tänder precis som man gör när man köper en skena för tandblekning istället.

Vanliga frågor om bettskena

 • Vad gör en bettskena?

  En bettskena används för att inte få skador mot tänder eller käke på grund av gnisslande eller bitande under nattetid.

 • Är det dyrt med bettskena?

  En bettskena brukar ligga på runt 200 kronor men det finns ännu billigare alternativ och framförallt betydligt dyrare.

 • Hur rengör jag en bettskena?

  Du applicerar lite tandkräm på din bettskena och borstar den precis som du borstar dina egna tänder.

 • Hjälper bettskena mot snarkning?

  Nej, visserligen finns det skenor som är skapade för att motverka snarkningar men en vanlig bettskena är till för att skydda tänderna mot gnisslande och bitande och inget annat.

 • Är det farligt att använda bettskena?

  Nej, bettskena är skonsamt och hjälper dig att skydda dina tänder och din käke. Därmed är det inte alls skadligt att använda sig av detta.

 • Var kan jag köpa en bettskena?

  En bettskena finns att köpa på apoteket men också direkt hos din tandläkare. Det går också att beställa en bettskena online.