Aktivt kol används inom många områden och har under senare tid blivit populär inom tandblekning på grund av dess förmåga att absorbera och binda sig till olika ämnen. Aktiv kol går idag att beställa på nätet och enkelt få hem i brevlådan inom någon dag. På denna sida går vi igenom allt som rör aktiv kol och hur aktivt kol fungerar inom tandblekning samt för och nackdelarna.

Aktivt kol inom tandblekning

Tandblekning med aktivt kol har blivit mycket vanligt på senare år genom att många människor får mycket goda resultat efter användning av aktivt kol. Det har varit känt i tusentals år att aktivt kol har många naturliga användningsområden och tandblekning är ett av dom. Vi rekommenderar att man testar aktivt kol om man vill bleka sina tänder helt naturligt.

  • WarPaint är världens mest sålda!
  • 100% naturlig
  • Super Snabb Leverans
  • Snabba resultat

Andra alternativ till aktivt kol

Dentway

Dentway starter kit är ett av de bästa som finns i Sverige och är ett av de bästa alternativen till aktivt kol 2021, du kan räkna med lika snabba och bra resultat.
Några fördelar: 
 • Bäst i Sverige just nu
 • Räcker till många behandlingar
 • Enkel att ta med på resan
 • Vitare tänder till bra pris!
  • Sveriges mest sålda
  • Mest prisvärd
  • Vinnare av flera tester

Dentaworks

Precis som Dentway så är Dentaworks ett mycket bra alternativ till aktivt kol om du vill ha snabba och säkra resultat samt inga peroxider i blekgelen så rekommenderar vi detta alternativ.
Fördelar: 
 • Ett av Sveriges mest sålda
 • Räcker för flera behandlingar
 • Använd hemma, på kontoret eller resan!
 • Ger vita och fina tänder
  • Test vinnare
  • Super snabba resultat
  • Mycket prisvärd

Beconfident

Ännu ett svenskt alternativ till aktivt kol är Beconfident startkit som är ett mycket populär alternativ i Sverige på grund av dess enkelhet och snabba resultat som du får.
Några fördelar: 
 • Mycket bra pris
 • Dubbel pack
 • Svensk märke
 • Ger dig snabba vita resultat!
  • Sveriges bästa 2020
  • Super snabb leverans
  • Snabba resultat

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är ett finfördelat pulver, luktfritt och i naturlig svart färg som tillverkas genom att man överhettar naturliga källor av kol, som till exempel trä, så produceras sedan aktivt kol.

Aktivt kol tillverkas inte bara genom rå trä, det tillverkas även genom kokosnötskal, torv och sågspån som också är kolrika material. Dessa material blir aktivt kol genom att man överhettar dessa till mycket höga temperaturer.

Vad används aktivt kol för?

Aktivt kol används inom olika områden och branscher för att rensa och absorbera ämnen, men har på senare tid börjats användas inom vård och hälso branschen på grund av dess naturliga förmåga att absorbera olika ämnen.

Inom vården så används aktivt kol pulver av läkare för att tillexempel hindra olika toxiner från att absorberas i magens tarmar, genom att binda sig till dem så förgör kolet dessa farliga ämnen och sedan lämnar ämnena/resterna kroppen genom avföringen.

Aktivt kol pulver

Aktivt kol förekommer oftast i form av pulver inom tandblekning. Dom flesta hälso butiker som apoteket och liknande säljer olika pulver av aktivt kol i burkar som kommer i olika storlekar. På nätet är det lättare att hitta fler sorter av aktivt kol och det är även lättare att jämföra olika priser för att inte behöva betala för mycket i en butik. Pulvret som man köper blandar man med vatten och sedan borstar man tänderna i cirka 10 minuter för bästa resultat.

Hur bleker man tänderna med aktivt kol?

Aktivt kol har en extremt absorberande förmåga, vilket betyder att när aktivt kol kommer i kontakt med tänderna så börjar kolet att absorbera allt som finns på tandens yta, vilket ofta är fläckar och plack som man mycket gärna vill bli av med.

Steg 1

För att bleka tänderna med aktivt kol, ta fram följande:

 • Aktivt kol
 • Tandborste

Steg 2

Gör så här:

 1. Blöt tandborsten med vatten
 2. Doppa tandborsten i aktivt kol burken
 3. Börja borsta

Denna process ska helst göras en gång på morgonen och en gång på kvällen för bästa resultat. Man bleker tänderna helt enkelt snabbast och enklast genom att göra detta direkt när man vaknar på morgonen och en gång innan man går och lägger sig på kvällen.

Om man vill bleka tänderna med aktivt kol i tandkräm så ska man helt enkelt applicera tandkrämen på tandborsten och göra samma process som man vanligtvis gör när man borstar tänderna varje dag med vanlig tandkräm. Kom ihåg att aktivt kol i vissa tandkräm är inte i höga halter och ger inte snabba resultat, utan det tar längre tid att uppnå samma resultat som man får med aktivt kol pulver där man själv väljer hur mycket kol man vill använda. Dock så blir det mindre kladd med kol i tandkräm än kol i rå pulver.

Kol tandkräm

Tandkräm med aktivt kol har blivit allt mer förekommande på grund av att det helt enkelt är ’’färdigblandat’’ och används precis som vanlig tandkräm som man borstar tänderna med.

Nackdelen med aktivt kol i tandkräm är att det är ofta mindre koncentration av aktivt kol i tandkrämen och därmed kan det hända att det tar lite längre tid att få vitare tänder än genom aktivt kol i pulver, där man själv väljer hur mycket man vill borsta med varje gång.

Kol tandkräm finns att köpa i många butiker och ibland även på apoteket. Det är olika priser på kol tandkräm på grund av att det skiljer sig mellan koncentrationerna samt vilket märke det är man köper. Dock kan du räkna med att betala allt mellan 50kr och 150kr för en kol tandkräm av bra kvalitet då dessa tandkrämer är som sagt inte som vanliga tandkräm utan innehåller aktivt kol också.

Aktivt kol tabletter

Du kan köpa aktivt kol i tabletter, kanske detta är en överraskning för många men aktivt kol finns faktiskt i tablettform och går att beställa genom olika butiker på nätet. Du ska dock komma ihåg att aktivt kol i tabletter kommer inte göra dina tänder vita för att tabletterna sväljs direkt och rör inte tänderna. Dessa tabletter används av dig som vill få bättre hälsa. När tabletterna sväljs och kommer ned i magsäcken så kommer kolet absorbera skadliga ämnen som finns i magen och tarmarna.

FÖR & NACKDELAR MED AKTIVT KOL

Fördelar

 • Det är mycket billigare att använda aktivt kol för tandblekning jämfört med start kit eller penna för tandblekning.
 • Det är enkelt att komma igång och går ganska fort att bleka tänderna med aktivt kol.
 • Det är naturligt. Aktivt kol är fri från skadliga ämnen och är helt från naturen.

Nackdelar

 • Det finns inte många vetenskapliga studier om aktivt kol.
 • Kan hända att tand emaljen skadas genom att en del av det absorberas av kolet medans kolet absorberar fläckar/missfärgningar.
 • Kan kännas kladdigt på grund av att det blir väldigt svart i munnen medans man borstar tänderna med aktivt kol, dock försvinner allt det svarta och man får vitare/renare mun och tänder när man spottar ut kolet och sköljer munnen med rent vatten.

Andra områden som aktivt kol används inom

Användning inom medicin

Vi medicinsk användning så använder man aktivt kol vid förgiftningar som har orsakats delvis eller helt på grund av substanser som har inmundigats. Man brukar rekommendera att man använder aktivt kol så fort som möjligt, helst inom en timme från att man har förgiftats. Det är dock väldigt sällan man använder aktivt kol då det är svårt att det reda på exakt vad för sorts förgiftning det är inom tidsramen som man behöver utnyttja aktivt kol. Vid förgiftning så skall man dock inte använda aktivt kol direkt, utan man måste besöka läkare först för att göra en undersökning först.

Vattenrening

Aktivt kol används för att rena dricksvatten från lösa organiska föreningar samt farliga oorganiska föreningar som skadar kroppen. Detta sätt, att använda aktivt kol för att göra vatten renare har varit känt i tusentals år och fortfarande används inom hela världen. Man började att använda aktivt kol i mycket större skala under 1900 talet, efter industriella revolutionen så ökade populationerna och dricksvatten över hela världen började bli mycket skadlig för kroppen på grund av klor och annat avfall som började dumpas i floder, sjöar och hav.

Avloppsrening

Aktivt kol används mycket inom avloppsrening på grund av läkemedelsrester som skadar grundvattnet. Detta sätt att använda aktivt kol är ganska nytt och det forskas fortfarande kring detta, och resultaten på senare tid har visat sig mycket goda då aktivt kol rensar vattnet från läkemedelsrester. Det forskas helt enkelt mest om hur man kan använda kol för avloppsrening i industriell skala så att man inte använder mer resurser än som krävs.

Får man vitare tänder naturligt bäst med kol?

Ja, aktivt kol är den mest populära och kända metoden för att få vitare tänder naturligt och vi rekommenderar denna metod framför andra naturliga metoder. Det är både enkelt, snabbt och billigt samt man behöver inte oroa sig för skadliga kemiska ämnen som vanligtvis finns i andra produkter.

Frågor och Svar om aktivt kol

 • Kan man äta aktivt kol?

  Ja,  men dock så är det inte rekommenderat att äta aktivt kol i rå pulver form som man köper för tandblekning eller något annat om inte det anges något om att det är just för att ätas mot något speciellt i kroppen. Aktivt kol luktar inte och smakar inte heller. Dock finns smaksatt aktivt kol för tandblekning och det är endast avsett för tandblekning om inte annat anges.

 • Får man vitare tänder av aktiv kol?

  Ja, det har bevisats att aktivt kol har förmågan att bleka tänderna. Det finns dock inga studier från dom större forskningsinstituten om att aktivt kol bleker tänderna.

 • Kan man köpa aktiv kol i butik?

  Ja, man kan köpa aktivt kol i vissa butiker. Just vilka butiker som har aktivt kol till försäljning har vi ingen lista på. Vi rekommenderar att man alltid köper på nätet, för då kan man läsa mer om produkten och lära sig mer.

 • Säljer apoteket aktiv kol?

  Ja, vissa apotek säljer aktivt kol under vissa kortare perioder medans andra apotek säljer under längre perioder. Man ska dock handla aktivt kol på apotekens nätbutiker eller hos oss för att kunna läsa mer om vad aktivt kol är och hur man använder kolet så effektivt som möjligt helt enkelt på grund av att i apoteket så står kolet på en hylla utan någon information om det än endast vad det kostar.

 • Kan man borsta tänderna med kol?

  Ja det kan man, man skall blanda pulvret med vatten och sedan använda kol vattnet för att borsta tänderna. Kol i tandkräm är lättare att använda för att det är redan färdigblandat och går snabbare att använda. Dock så ger aktivt kol i pulver form mer resultat för att man kan använda mer kol i vattnet man blandar det och då få snabbare resultat.

 • Hur fungerar aktivt kol?

  Tillverkningen av aktivt kol gör kolet extremt adsorberande, vilket gör det möjligt att binda till molekyler, joner eller atomer. När denna kemiska reaktion sker så absorberas/oxideras missfärgningars / fläckarnas molekyler och endast tandens vita yta blir kvar. Detta sker dock inte första gången man använder aktivt kol, utan man måste följa instruktionerna noga och använda kolet så många gånger som det behövs för att få vitare tänder.

 • Vilken typ av aktivt kol är bäst?

  Kol pulver innehåller mer kol och kol tandkräm innehåller mindre kol, man får helt enkelt mer resultat av rent pulver än vad man får med kol tandkräm. Dock så kan man först börja använda kol pulver, och efter att man har fått det önskade resultatet så kan man gå vidare och använda kol tandkräm som är lite mindre kladdig och smidigare att använda vid långsiktig användning.